SiolNET. Novice Slovenija
2,07

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 18:17

  Večina za odstop ministra

 • 16:06

  Brez posebnosti na Obali

 • 14:27

  Ljutomer dobi pomoč iz Mb

pandemija novega koronavirusa v Sloveniji, 9. maj

Štiri nove okužbe s koronavirusom, ena oseba umrla

2,07

termometer

Infekcijska koronavirus
V petek so v Sloveniji potrdili štiri okužbe z novim koronavirusom, upad števila hospitaliziranih zaradi bolezni covid-19 se nadaljuje. Foto: Matej Povše

Zadnji uradni podatki pravijo, da so v Sloveniji v petek opravili 1.176 testov za okužbo z novim koronavirusom. Štiri osebe so bile pozitivne, skupna uradna številka oseb, ki so se pri nas okužile, je 1.454. V zadnjih 24 urah je po podatkih vlade zaradi bolezni covid-19 umrla ena oseba, skupaj 101.

Brač Novice Hrvaška odpira meje tudi za državljane EU, otok Brač v karanteni

Kot so še sporočili z vlade, se je v petek v bolnišnicah zaradi bolezni covid-19 zdravilo 43 bolnikov, deset jih je potrebovalo intenzivno nego. Trend upadanja tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se tako še nadaljuje.

V domačo oskrbo so odpustili tri bolnike, od 17. marca, ko sporočajo število odpuščenih iz bolnišnic, so iz njih odpustili 255 oseb.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 16 bolnikov z boleznijo covid-19. Na intenzivnem zdravljenju so trije, trije so intubirani, so zapisali na družbenem omrežju Twitter. V UKC Maribor so v petek zdravili 19 bolnikov, intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo pet. V Splošni bolnišnici Celje pa zdravijo enega bolnika s koronavirusno boleznijo, ki ne potrebuje intenzivne nege, so zapisali na Twitterju.

Po zapisih STA so do zdaj opravili 62.203 teste, skupno število okuženih je 1.454. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 413 okuženih z novim koronavirusom, 304 iz savinjske, 188 iz pomurske, 150 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 86 iz gorenjske, 52 iz koroške, 35 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije.

Število okuženih po svetu preseglo štiri milijone

Po svetu se je z novim koronavirusom uradno okužilo več kot štiri milijone ljudi (po zadnjih podatkih 4.029.543), največ v ZDA (prek 1,3 milijona). Umrlo je skoraj 276.500 oseb, največ v ZDA – 78.616. 

Preberite še:

zobozdravnik laser Novice Zdravstveni domovi in zobozdravstvene storitve znova na voljo pacientom

 

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:17 09.05.2020

  Večina za odstop ministra

  Večina vprašanih meni, da bi moral gospodarski minister Zdravko Počivalšek zaradi objektivne odgovornosti odstopiti, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Med anketiranci prevladuje mnenje, da vlada ni ustrezno izpeljala posla nakupa zaščitne opreme ter da pri tem ni bila transparentna.

  V anketi je tako 58,8 odstotka anketiranih odgovorilo, da bi moral gospodarski minister zaradi objektivne odgovornosti odstopiti. S tem se ne strinja 29,3 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 11,9 odstotka odgovorilo, da ne vedo.

  Da je vlada posel nakupa zaščitne opreme izpeljala neustrezno, meni 61,4 odstotka vprašanih. 29,4 odstotka jih posel ocenjuje kot ustrezno izpeljan, 9,2 odstotka pa je ostalo neopredeljenih, je tudi razvidno iz ankete objavljene v današnjem Delu.

  Podobna slika je tudi pri mnenju o transparentnosti nakupov zaščitne opreme. Da ti nakupi niso potekali transparentno meni 64,3 odstotka anketiranih. Po drugi strani 18,4 odstotka vprašanih meni, da so ti potekali transparentno. 17,3 odstotka jih ne ve, kaže anketa.

  Kot ugotavljajo na Delu, so odgovori pričakovani glede na strankarske preference. Da je vlada opravila dobro, tako večinoma menijo podporniki največje koalicijske stranke SDS (75 odstotkov) ter podporniki koalicijskih NSi in SMC. Posle vlade pa negativno ocenjujejo podporniki opozicijskih strank, pri čemer po podatkih Dela v 97 odstotkih prednačijo podporniki Levice.

  Vladi so večinoma naklonjeni anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (40 odstotkov), še poroča Delo.

  Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za Delo izvedel med 4. in 8. majem na reprezentativnem vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije. (STA)

  Preveri več
 • 16:06 09.05.2020

  Brez posebnosti na Obali

  V obalnih občinah kljub lepemu vremenu, ki bi v običajnih okoliščinah privabilo veliko obiskovalcev, danes po podatkih civilne zaščite ni bilo kršitev odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih, so pa povečali nadzor nad plažami, kjer je zadrževanje še vedno prepovedano.

  "Do zdaj ni bilo nobenih poročil o čem izrednem. Nadzor izvajata redarstvo in civilna zaščita, pa tudi policija, kolikor sem seznanjen, je bila v občini Izola tudi konjenica," je za STA o današnjem dogajanju v obalnih občinah povedal načelnik regijske uprave za zaščito in reševanje Koper in poveljnik civilne zaščite Zvezdan Božič.

  Dodal je, da niso opazili povečanega obiska od drugod, manjša izjema so le obiskovalci z avtodomi. Ti ne spadajo pod kategorijo avtokampov, tako da njihovega zbiranja oziroma parkiranja ne morejo preprečevati. "So me pa opozorili, da se jih je kar nabralo, so eden zraven drugega," je pojasnil Božič.

  Potem tistem, ko so v prejšnjih dneh na obali zaznali kršitve v povezavi z uporabo plaž, so ta konec tedna po Božičevih besedah prav plažam namenili posebno pozornost. Že pred koncem tedna so namreč župani občin slovenske Istre, Policijska uprava Koper in zdravstveni inšpektorat opozorili, da je zadrževanje na plažah, poležavanje, sončenje, druženje in prehranjevanje še vedno prepovedano, izjema so individualne športno-rekreativne dejavnosti, prepoved velja tudi za druge javne površine.

  Kot je dejal Božič, bodo zato še posebej preverjali plaže, ki so jih tudi ogradili s plastičnimi trakovi, nadzor pa je povečan.

  "Vse je odvisno od vremena. Je tudi več kolesarjev, a navsezadnje je to čisto običajen vikend za mesec maj," je sobotno dogajanje na Obali ocenil Božič. (STA)

  Preveri več
 • 14:27 09.05.2020

  Ljutomer dobi pomoč iz Mb

  Domu starejših občanov Ljutomer bodo do izkoreninjenja novega koronavirusa svetovali tudi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor z izkušnjami z njihovega bolnišničnega oddelka za covid-19. Strokovna ekipa soboške bolnišnice je 3. maja končala delo v domu, kjer je danes na novi koronavirus pozitivnih še 14 stanovalcev.

  Dom starejših občanov Ljutomer Foto: Marjan Maučec

  V petek so v ljutomerskem domu starejših odvzeli 18 brisov, vsi testi so bili negativni, ozdraveli pa so po trije stanovalci in zaposleni.

  Kot so sporočili iz doma, še vedno manjka polovica zaposlenih, se pa razmere izboljšujejo. V petek so prve stanovalce po dolgem času odpeljali na skupne balkone in v domski vrt.

  Zdravstveni ekipi Splošne bolnišnice Murska Sobota se je za pomoč in doseženi rezultat pri zajezitvi širjenja virusa na petkovem skupnem sestanku s predstavniki pristojnih ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter zdravje s priložnostnimi darili, ki so jih izdelali stanovalci, zahvalil direktor doma Tomislav Nemec. Zahvalil pa se je tudi vodjema zdravstvene nege in delavcem.

  Vodstvo doma se zaveda, da je za učinkovito obvladovanje covida-19, ki predstavlja zelo velik strokovni izziv, pomembno ohraniti pozitiven trend, način dela pa še izboljševati. Zato so v sodelovanju z ministrstvoma povabili v dom strokovno ekipo iz Maribora, ki se je prijazno odzvala, sporočajo iz Ljutomera.

  Ekipa bo svetovala in tudi sama sodelovala pri delu. Del sistematičnega pristopa bo usposabljanje osebja na najvišji ravni, tako da bodo lahko kasneje sami obvladovali strokovno zahtevno zdravstveno okolje, ki je glede na posebnosti domov za starejše velik izziv. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin