Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
7.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 7.28

7 let, 12 mesecev

V najbolj vročih krajih že nad 35 stopinj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedi vremenoslovcev o vročinskem valu so se uresničile. Tako so temperature že v soboto dosegle 35 stopinj Celzija, današnje pa so še za kakšno stopinjo ali dve višje.

Agencija RS za okolje zato priporoča zadrževanje v zaprtih prostorih in pitje tekočin.

Kot so povedali na Agenciji RS za okolje, so bile temperature zelo visoke že včeraj, ko so se denimo v Črnomlju, na Letališču Cerklje ob Krki, Novem mestu in Murski Soboti povzpele na 35 stopinj, v Ljubljani pa na 34 stopinj. Dežurni prognostik je za Planet Siol.net pojasnil, da je bila lani v Ljubljani junija najvišja izmerjena temperatura 30,5 stopinje, julija pa so izmerili tudi 35 stopinj.

Pričakujemo lahko temperature do 37 stopinj Današnje temperature so še za kakšno stopinjo ali dve višje, tako da lahko danes pričakujemo temperature do 37, lokalno morda tudi do 38 stopinj, je povedal.

Medtem pa se na Kredarici hladijo na le 17 stopinjah.

Temperatura morja in jezer na Bledu in Bohinju - 24 stopinj Celzija Na slovenski strani se je morje segrelo na 24 stopinj. Tudi v blejskem in bohinjskem jezeru so izmerili 24 stopinj. Na hrvaški strani pa je morje na Rabu toplo kar 27 stopinj, v Puli in Zadru 26, malo hladnejše pa v Dubrovniku s 23 stopinjami Celzija.

Na Hrvaškem tudi do 40 stopinj Vroče je tudi drugod po Evropi. Na Hrvaškem so tako v Kninu včeraj že izmerili 37 stopinj, medtem ko jih danes pričakujejo do 40. Potijo pa se tudi drugod po Evropi, saj je vročinski val zajel Španijo, Francijo, Italijo ter nekatere države Srednje Evrope in Balkana.

Pijte veliko tekočine in se izogibajte večjim naporom Zaradi visokih temperatur na Agenciji RS za okolje svetujejo, da se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih oziroma v senci, da pijejo veliko tekočine in da se izogibajo večjim naporom. Posebej to velja za naslednje dni, ko se bo relativna vlažnost poviševala. Za napornejša opravila je najprimernejši jutranji čas. Pri vremensko občutljivih pa se bodo pojavljale značilne vremensko pogojene težave, tudi nekateri bolezenski znaki se bodo okrepili. Priporoča se večjo previdnost.

V naslednjih dneh temperature po besedah Strajnarja ne bodo več tako visoke, še vedno pa bodo vztrajale na okoli 30 stopinj. Tako se bodo že v ponedeljek spustile za okoli dve stopinji, v torek in sredo pa na nekaj več kot 30 stopinj Celzija. Predvsem v notranjosti Slovenije je v popoldanskem času v prihodnjih dneh mogoče pričakovati nevihte, največ v sredo.

Koncentracije ozona preko opozorilnih vrednosti Zaradi visokih temperatur je danes velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost ob obali, na Primorskem in v višjih legah, še poroča Agencija RS za okolje.

Pričakovati bolj zgoščen promet Ker so visoke temperature in začetek šolskih počitnic na morje privabili večje število ljudi, je popoldne in zvečer na nekaterih cestah z Obale in mejnih prehodih s Hrvaško pričakovati bolj zgoščen promet.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zastoj na cesti od Portoroža proti Kopru, od Dragonje proti Kopru ter od Bleda do Lesc. Na mejnem prehodu Gruškovje je voznikom osebnih vozil pri pri vstopu v Slovenijo potrebno čakati pol ure.

Ne spreglejte