Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 15.21

8 let

V MOL številne novosti v prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od ponedeljka vozi mestni avtobus na progi 19 do Jezera, kot je povedal župan Zoran Janković, pa se z občino Škofljica dogovarjajo za podaljšanje proge številka 3.

Z novim šolskim letom LPP uvaja tudi plačevanje avtobusnih prevozov z enotno mestno kartico Urbano. Kot je ocenil župan, menjava mesečnih vozovnic za Urbano poteka dobro. Opozoril pa je, da je treba na končne ocene o prednostih enotne mestne kartice, s katero bo mogoče plačevati tudi druge javne storitve, kot je parkiranje na javnih parkirnih mestih ter obisk knjižnic in muzejev, še počakati. Žetoni bodo v prodaji le do 15. septembra

Ljubljanski mestni potniški promet sicer v teh dneh končuje testno obdobje mestne kartice Urbana. 5. septembra na kartico Urbana s starih šolskih mesečnih vozovnic prehajajo šolarji, dijaki in študenti. 15. septembra bo zadnji dan testnega obdobja in zadnji dan prodaje žetonov, žetone in gotovino ter občanske in upokojenske mesečne vozovnice pa bo mogoče uporabljati še do 31. decembra.

V načrtu še tretje podaljšanje proge LPP Nova proga številka 19B Barje - Jezero je dobro zaživela, saj so morali podvojiti število avtobusov, je ocenil Janković. S predstavniki občine Škofljica pa se bodo po županovih besedah sestali v petek. V primeru, da se bodo dogovorili za sodelovanje, bodo podaljšanje proge mestnega avtobusa številka 3 zunaj meja Mestne občine Ljubljana (MOL) predlagali še ministrstvu za promet, ki mora dati soglasje. To bo že tretje podaljšanje proge mestnega avtobusa zunaj MOL, saj od konca marca obratuje podaljšana proga Ljubljanskega potniškega prometa številka 6, ki vozi do Vnanjih goric.

Mirujoči promet v Ljubljani je za zgled Pri urejanju mirujočega prometa je Ljubljana za mnoge zgled, je prepričan Janković. Poudaril je, da so zapora mestnega središča za promet, uvajanje parkirišč P+R in načrtovano širitev mestnih vpadnic v šestpasovnice pohvalili po vsej Evropi.

Za urejanje mirujočega prometa si pristojnost delita mestno redarstvo in policija, je dejal župan. Kot je pojasnil, že eno leto poteka akcija nadzora nad motorji na peš conah, kupili pa so dodatne lisice za vklepanje večjih avtomobilov in motorjev ter prilagodili pajke za odvoz motorjev. Motorji po zaprtju mestnega središča za promet po njegovem ne morejo več priti na Tromostovje in Wolfovo ulico.

Kmalu več parkirnih prostorov za motorje Župan je zagotovil, da bodo dodatne brezplačne parkirne prostore za motorje zagotovili na obodu območja za pešce, kolesa in motorje pa bo mogoče parkirati tudi v novi parkirni hiši pod kongresnim trgom, kjer pa bo treba za to plačati. Napovedal je, da bodo na seji mestnega sveta obravnavali predlog za zvišanje cen lisičenja in odvoza nepravilno parkiranih vozil, saj javno podjetje trenutno to dejavnost izvaja z izgubo.

Po odprtju prenovljene Kopitarjeve ceste bo ob sobotah in nedeljah ponovno mogoče brezplačno parkiranje na osrednji tržnici.

Javni razpis za vrtičkarje V prihodnjih mesecih pa bodo v Ljubljani zaživeli tudi vrtički, urejeni v skladu z novim odlokom. Te dni poteka javni razpis za izbor izvajalca, ki bo uredil vzorčne vrtičke v Dravljah in Štepanjskem naselju. Predvidoma oktobra ali novembra, ko bosta lokaciji urejeni, bodo komisije za oddajo vrtičkov v najem objavili javni razpis in vrtičkarji bodo lahko še pred pomladjo začeli urejati svoje vrtičke, je napovedal Janković. Sicer pa bo več lokacij za vrtičke predvidel nov prostorski načrt MOL.

Janković Jazbinškovih pisem "ne bere in ne razume" Janković se je odzval tudi na ponedeljkove navedbe mestnega svetnika Mihe Jazbinška, ki je zaradi načrtovanega rušenja objekta Kolizej podal kazenski ovadbi zoper ministrico za kulturo Majdo Širca in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Župan je pojasnil, da Jazbinškovih ovadb in pisem ne bere in ne razume. Poudaril pa je, da se je za odstranitev Kolizeja zavzemal že v županski volilni kampanji, za odstranitev pa je investitor pridobil vso potrebno dokumentacijo.

Ne spreglejte