Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 9. 2011,
14.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

trgatev

Nedelja, 25. 9. 2011, 14.09

5 let, 7 mesecev

V Mariboru obrali najstarejšo trto na svetu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na mariborskem Lentu so danes slovesno opravili trgatev Stare trte, ki velja za najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu, saj raste in rodi že več kot 450 let.

Županu Francu Kanglerju je kot skrbniku te "Guinnessove rekorderke" pripadla čast, da poskusi prvi grozd, in kot je dejal, je grozdje letos še posebej sladko in kakovostno. Milan Kučan ima potomko stare trte posajeno v Ljubljani Grozdje sorte modra kavčina ali žametna črnina so na prireditvi z zabavnim programom pobrali malečniški brači in ga pred Hišo stare trte tudi stisnili. Svoj grozd je v sod prispeval tudi bivši predsednik države Milan Kučan, ki ima potomko stare trte posajeno v Ljubljani. Kot je v nagovoru povedal župan Kangler, so potomke stare trte prenesli na vse celine, kjer danes tudi že rodijo prve grozde. "To ni preprosta trgatev, ampak edinstven dogodek na svetu," je dejal.

Ob izredno lepem vremenu rekordna udeležba Tradicionalna prireditev ob trgatvi grozdja Stare trte je za Maribor pomemben dogodek, ki privabi množico obiskovalcev od blizu in daleč. Letos je bila še posebej slovesna, saj je potekala že 25. zapovrstjo in ker se je je ob izredno lepem vremenu udeležilo rekordno število ljudi.

S tem dogodkom se tudi zaključuje 11. turistični vinsko-kulinarični dogodek Festival stare trte, ki je prav tako vedno bolj obiskan. "Priljubljenost tega festivala je presegla naša pričakovanja. Ogromno je tujcev in turistov, kar dokazuje, da je ime najstarejše trte na svetu dobilo svoje mesto v svetu," je povedal predsednik Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek.

Zaščitena kot naravni spomenik in je simbol Maribora Stara trta na Lentu je zaščitena kot naravni spomenik ter je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Iz njenega grozdja običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga polnijo v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

Ne spreglejte