SiolNET. Trendi Kulinarika
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Po trgatvi se dogajajo magične stvari" #video

0,42

termometer

Grozdje Stare trte, tako imenovane modre kavčine, je ena izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem. Najstarejša trta na svetu je s svojimi 400 leti vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov in raste na mariborskem Lentu. 

"Najstarejša trta je dala letos 38 kilogramov pridelka," je povedal Stane Kocutar, skrbnik stare trte in mestni viničar. Vino Stare trte je namenjeno le za protokolarna darila, medtem ko je vino njenih sosednjih potomk v posebni seriji namenjeno tudi prodaji, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. 

Trendi Vinograd na najlepšem mariborskem griču spet živi (foto)

V Hiši Stare trte je tudi največja zbirka štajerskih vin, saj se na enem kraju predstavlja 54 vinarjev s 183 vzorci vin. "Letno obišče Hišo Stare trte približno 60 tisoč obiskovalcev, veliko ljudi že ob prihodu v Maribor ve, da tu raste najstarejša trta na svetu," je povedala Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje.

Vse se začne s trsničarstvom

Kakovostne domače in svetovne sorte vin nastajajo s cepljenjem sadik. Tako imenovano trsničarstvo ima dolgo tradicijo v Beli krajini.

Trendi Kako so letošnje mlado vino preizkusili Mariborčani (video)

"Trsničarstvo je zelo pomembno pri pripravi bodočih nasadov in vinogradov.  Prav tako pa je tudi zelo pomembna izbira sorte trsne cepljenke, saj pomeni prvi pogoj za dober uspeh vinarja, vinograda in vina," je povedal Andrej Žugelj iz Trsničarstva Žugelj. 

Trsničarstvo ima tudi sicer velik pomen za ohranjanje starih sort. Pomemben proces je skladiščenje, kjer trsne cepljenke, po tem, ko so obrezane, zvežejo v snop. Dobra trsna cepljenka je prvi pogoj za dober in uspešen vinograd.

alkohol, vožnja Avtomoto Slovenija še vedno na vrhu pri pitju alkohola

Teran pridobivajo iz sorte refošk

Med glasniki dobre vinske kapljice so vinske kraljice, ki slovenska vina predstavljajo domovini in svetu. Med njimi je tudi kraljica terana Tinkara Gulič.

Trendi V Ljubljani obrali trto, ki je obrodila tudi grozdje za vino kraljice Elizabete II.

"Vinarji so zadovoljni, vina je veliko in komaj čakamo, da pride martinovo, da mošt spremeni v vino," je v oddaji Dan. na Planet TV o letošnji letini dejala kraljica terana in kot zanimivost povedala, da teran pridobivajo iz sorte refošk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin