Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
6.12

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

Natisni članek

nalivi neurje Portorož Strunjan Lucija

Četrtek, 31. 8. 2023, 6.12

8 mesecev

Solze sreče in veselja na Prevaljah: "Prišel je klic izjemnega človeka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76
Prevalje | Regijski center za obveščanje Koper je po do zdaj zbranih podatkih zabeležil 47 dogodkov.  | Foto FB/Dr. Matic Tasič - župan Občine Prevalje

Regijski center za obveščanje Koper je po do zdaj zbranih podatkih zabeležil 47 dogodkov.

Foto: FB/Dr. Matic Tasič - župan Občine Prevalje

"Za rešitev težav z nakupi opreme za gasilce je včeraj na moj telefon prišel klic izjemnega človeka z donacijo v višini 122 tisoč evrov! Naročilnice za opremo so že pri dobaviteljih! Solze sreče in veselja ... Iskrena hvala, med pravimi ljudmi se včasih dogajajo tudi čudeži," je na družbenem omrežju Facebook danes zjutraj zapisal župan Občine Prevalje Matic Tasič.

 

 Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

11.33 Za prevaljske gasilce velika donacija
11.28 Gradnja vodovoda proti Prevaljam se nadaljuje
7.58 Vodnatost rek v južnem delu države se bo še povečala
6.15 Dež bo ponehal tudi v vzhodnih krajih
6.13 Neurje na obali: še vedno črpajo vodo

11.33 Za prevaljske gasilce velika donacija

Na Prevaljah so se razveselili napovedane donacije za gasilce. "Za rešitev težav z nakupi opreme za gasilce je včeraj na moj telefon prišel klic izjemnega človeka z donacijo v višini 122 tisoč evrov! Naročilnice za opremo so že pri dobaviteljih! Solze sreče in veselja ... Iskrena hvala, med pravimi ljudmi se včasih dogajajo tudi čudeži," je na družbenem omrežju Facebook danes zjutraj zapisal župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Za STA je pojasnil, da bo donacijo na račun dobila občina, ki je dobaviteljem že izdala naročilnice za opremo za gasilce.

Na vprašanje, kdo se skriva za izjemnim dejanjem, Tasić odgovarja: "To je človek z veliko začetnico, ki je ves svoj denar zaslužil s svojim delom in svojo glavo, je človek izjemne širine, predvsem pa Človek, je podjetnik, verjetno eden redkih v slovenskem prostoru in zunaj njega."

Prevaljski gasilci so ta teden javno opozorili, da po vseh intervencijah od začetka avgusta nimajo več dovolj opreme za pomoč ljudem ob novih nalivih in nesrečah ter tudi denarja za nakup opreme ne, prav tako denarja nima občina. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je v sredo za STA dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec. Ob tem je ocenil, da bi samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje trenutno potrebovali okoli 122 tisoč evrov.

Na opozorilo gasilcev se je v sredo odzvala Gasilska zveza Slovenije, kjer so zatrdili, da društvom pomagajo z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le če se društva na njih obrnejo po pomoč, ter da jih prevaljski gasilci o pomanjkanju opreme niso obvestili. Da bo država gasilskim društvom povrnila intervencijske stroške, je znova zatrdil tudi obrambni minister Marjan Šarec.

11.28 Gradnja vodovoda proti Prevaljam se nadaljuje 

V Mežiški dolini se nadaljuje gradnja novega vodovoda iz smeri Mežice proti Prevaljam, potem ko je narasla reka Meža v začetku avgusta uničila stari vodovod in prekinila oskrbo prebivalcev s pitno vodo.

Prvi kilometer vodovoda na trasi glavne ceste po dolini je že zgrajen, in sicer iz smeri Mežice proti Prevaljam, je povedal Tasič. Gradnja poteka tudi že iz smeri Poljane proti Prevaljam in tudi iz smeri prevaljskega Petrola proti Poljani, zato bo po napovedih do sobote zaprta glavna cesta po dolini od odcepa za Šentanel do Petrola Prevalje.

Kot je pojasnil Tasič, bo odsek ceste predvidoma zaprt v času del čez dan, tako da bodo v petek zjutraj lahko normalno potekali prevozi v šolo. Obvoz za osebna vozila bo mogoč prek Leš ali Šentanela, za tovorna vozila pa prek Avstrije, in sicer prek mejnih prehodov Vič in Holmec. Izvoz za Šentanel bo ostal odprt.

Zaradi gradnje vodovoda je promet po Mežiški dolini, kjer so narasla reka in plazovi uničili več delov ceste, dodatno oviran. Cilj prevaljske občine, ki vodi projekt gradnje vodovoda, ostaja končati gradnjo novega vodovoda v treh mesecih od začetka gradnje. Vodovod gradijo gradbinci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske.

Še naprej tako velja, da na območju Prevalj voda iz pip ni pitna, primerna je le za sanitarno rabo. Pitno vodo zagotavljajo v posebnih zalogovnikih na več lokacijah. Za vodo, ki priteče iz pip, pa občane pozivajo, naj z njo ravnajo skrajno varčno.

V občini Ravne pa so v sredo preklicali ukrep preventivnega prekuhavanja vode iz pip, saj je ta po opravljenih analizah skladna s področno uredbo, še naprej pa tudi na Ravnah pozivajo k varčni rabi vode, saj jo zagotavljajo iz nadomestnih virov.

Postopno se obnavlja tudi napeljava za oskrbo s plinom, ki ga dobavlja Petrol. Ta je med drugim ta teden znova omogočil oskrbo s plinom prevaljskih naselij Stare Sledi, Glavarstvo, Nicina in del Trga pri Gostilni Rupar. Še vedno pa so brez dobave plina v Mežici.

7.58 Vodnatost rek v južnem delu države se bo še povečala

Ponoči so reke v južni Sloveniji večinoma narasle do velikih pretokov. Ižica in Radešca se razlivata. Velike pretoke imajo tudi posamezni pritoki Drave in Savinje ter reka Mura. Drugod po Sloveniji so pretoki srednji. Danes se bo vodnatost rek v južnem delu države še povečala, predvsem v kraškem zaledju Krke, Ljubljanice in Kolpe, napoveduje Arso.

Na teh območjih lahko pride do razlivanj na običajnih območjih. Drugod po državi se bodo pretoki rek zmanjševali, so napovedali na agenciji za okolje (Arso).

Arso za danes ni izdal vremenskega opozorila, celotna Slovenija je obarvana zeleno. Danes zjutraj je dež ponehal tudi v vzhodnih krajih. Jasnilo se bo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

Zvečer in ponoči bo v zahodni polovici Slovenije pretežno oblačno, na Primorskem bodo posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta.

V petek bo delno jasno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa sprva oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, ob morju do 16, najvišje dnevne od 20 do 24, ob morju do 26 stopinj Celzija

V soboto in nedeljo bo sončno in toplo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

6.15 Dež bo ponehal tudi v vzhodnih krajih 

Danes zjutraj bo dež ponehal tudi v vzhodnih krajih. Jasnilo se bo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bo v zahodni polovici Slovenije pretežno oblačno, na Primorskem bodo posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta, napovedujejo meteorologi agencije za okolje. 

Jutri bo delno jasno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa sprva oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, ob morju do 16, najvišje dnevne od 20 do 24, ob morju do 26 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo sončno in toplo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

6.13 Neurje na obali: še vedno črpajo vodo

Včeraj okoli 18. ure je nad Portorožem in okolico nastala močnejša nevihtna celica, ki se je pomikala proti severozahodu. Zaradi močnih nalivov je meteorna voda zalila več objektov, cest in dvorišč ter dodobra namočila zemljino, zaradi česar se je sprožilo 17 zemeljskih plazov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. 

Regijski center za obveščanje Koper je po do zdaj zbranih podatkih zabeležil 47 dogodkov. Meteorna voda je zalila vrtec in trgovino Lidl v Luciji ter garažno hišo v Portorožu. Vrtec so včeraj uspešno sanirali in je danes že odprt, na določenih lokacijah pa črpanje vode še vedno poteka. 

Voda je povzročila kar nekaj nevšečnosti tudi v strunjanski dolini. Tudi cesta Valeta–Strunjan je bila zaradi odstranjevanja zemeljskega plazu nekaj časa zaprta.

Voda je nekaj objektov zalila tudi v občini Izola, kjer je nastalo nekaj zdrsov oziroma podorov zemljine. Aktiviranih je bilo pet prostovoljnih gasilskih enot in ena poklicna gasilska enota, delavci cestnega podjetja in Okolja Piran ter pripadniki Civilne zaščite in Elektra Primorske. Gasilci so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode iz objektov, nameščanjem protipoplavnih vreč in sanacijo zemeljskih plazov. 

Poplave Kamnik
Novice Solidarnostni prispevek tudi iz najemnin, dividend, obresti, kapitalskih dobičkov ...
Poplave Kamnik
Novice Slovenija bo iz mehanizma za okrevanje zaprosila za največ 747 milijonov evrov dodatnih posojil
Podjetje KLS v Ljubnem ob Savinji
Novice Zaradi poplav v Sloveniji bodo ustavili proizvodnjo na Portugalskem
Ne spreglejte