Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
9.32

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

otroci gozd

Nedelja, 8. 10. 2023, 9.32

6 mesecev, 3 tedne

V ljubljanskih gozdovih vsak teden nova gozdna pot za otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Gozd | Vsak teden družine pričaka pot na novi lokaciji, z drugačnimi nalogami in izzivi, zato je otrokom vedno znova zanimivo hoditi po teh poteh in raziskovati nove gozdove. | Foto Shutterstock

Vsak teden družine pričaka pot na novi lokaciji, z drugačnimi nalogami in izzivi, zato je otrokom vedno znova zanimivo hoditi po teh poteh in raziskovati nove gozdove.

Foto: Shutterstock

Ljubljanski družinski center Mala ulica po ljubljanskih mestnih gozdovih postavlja gozdne poti, namenjene družinam z mlajšimi otroki. Na poti otroke namesto markacij usmerjajo lesene mušnice z različnimi izzivi, na koncu pa jih čaka skrinjica z žigi. Sodelavci Male ulice pot vsak teden podrejo in jo postavijo na novi lokaciji.

Direktorica Male ulice Eva Strmljan Kreslin je za STA dejala, da je otrokom zelo zanimivo hoditi po gozdnih poteh in iskati mušnice. "To je zelo neinvaziven poseg v naravo, ne želimo onesnaževati gozdov, zato pot v enem tednu postavimo in porušimo," je pojasnila.

Vsak teden tako družine pričaka pot na novi lokaciji, z drugačnimi nalogami in izzivi, zato je otrokom vedno znova zanimivo hoditi po teh poteh in raziskovati nove gozdove. "Na koncu poti je skrinjica z žigi, ki si jih lahko otroci vtisnejo v dnevnik. Po zbranih desetih štampiljkah v Mali ulici dobijo nagrado, če jih prinesejo pokazati," je povedala Strmljan Kreslin.

Dodala je, da se v Mali ulici zavedajo, da je gozd zdravilen v mnogo pogledih, tako fizično kot psihično. "Otroci se lažje učijo, če se gibajo v naravi, so manj debeli in bolj mobilni," je naštela.

Gozdne poti postavljajo od epidemije bolezni covid-19, ko so otroci zelo veliko časa preživeli za računalniki. "Starši pravijo, da so imeli hude težave otroke spraviti v naravo, zdaj pa samo omenijo mušnice in otroci se že pripravljajo," je navdušenje otrok še opisala Strmljan Kreslin.

Ta teden so postavili stoto pot, in sicer na Grajskem griču. Postavili pa so jih že v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v Sračji dolini, Rakovi Jelši in Zajčji dobravi, na Golovcu in v drugih mestnih gozdovih, ki so dostopni z mestnimi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

Opis poti, ki vključuje tudi dolžino poti in število mušnic ter navodila za izdelavo gozdnega dnevnika, vsak teden objavijo na svoji spletni strani in na družbenih omrežjih. Odziv družin je zelo velik, kar kažejo tudi vpisi v knjigo vtisov na koncu poti in zahvale staršev. Ocenjujejo, da gozdno pot vsak teden prehodi od 50 do 60 družin.

 

Ne spreglejte