Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2022,
21.41

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

15

Natisni članek

Slovenija nalivi toča ARSO

Torek, 5. 7. 2022, 21.41

1 leto, 9 mesecev

V Ljubljani in okolici besnelo neurje: poplavilo več podvozov in del UKC #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

15

V torek, nekaj po osmi uri zvečer, je Ljubljano in okolico zajelo močno neurje. Nevihtna celica se je pojavila na obrobju Ljubljane in se prestolnici približala s severozahoda. Padala je tudi toča v velikosti manjših češenj, naliv z močnimi sunki vetra je vztrajal vsaj pol ure. Ponekod po osrednji Sloveniji je bil promet oviran. Gasilci so posredovali na 64 intervencijah, predvsem pri črpanju vode iz zalitih kleti in odstranjevanju podrtih dreves. Poplavilo je tudi zdravstvena domova Vič in Šiška in del UKC Ljubljana, poroča uprava za zaščito in reševanje. Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek slečenega moškega, ki brodi po poplavljenem podvozu na Celovški cesti. 

Neurje z močnimi sunki vetra in veliko količino meteornih padavin je Ljubljano zajelo okoli 21. ure. Po podatkih dežurnega meteorologa je merilna postaja na Vrhniki zabeležila sunek vetra s hitrostjo 86 kilometrov na uro, merilna postaja Ljubljana - Bežigrad pa polurno vrednost padavin v višini 36,28 milimetra.

So mestne poplave nova realnost?

Kot je na Twtterju zapisal vremenoslovec Blaž Šter, je za Bežigradom v pol ure padlo 42 milimetrov padavin, kar predstavlja 35 odstotkov mesečnega povprečja. "Kaže, da bodo mestne poplave nova realnost," je še zapisal Šter. 

Zaradi sanacije cestišča zastoj na severni ljubljanski obvoznici

Posledice neurja odstranjujejo še danes. Zaradi poplavljenega cestišča je na severni obvoznici še vedno zaprt vozni pas med priključkoma Ljubljana sever, Celovško cesto in Industrijsko cono Šiška proti Štajerski, poroča Prometno informacijski center.

Na zahodni in severni ljubljanski obvoznici med razcepom Kozarje in priključkom Industrijska cona Šiška proti Zadobrovi zato nastaja zastoj in s tem zamude med 20 in 25 minutami. Iz smeri Primorske proti Štajerski priporočajo pot po ljubljanski južni in vzhodni obvoznici.

Vozišče je poškodoval vdor padavinske vode, ki je sistemi kanalizacije niso mogli odvajati. Sanacija bo predvidoma trajala do konca tedna, je na Twitterju sporočil Dars.

Voda je zalila tudi podvoza na Celovški cesti pri Pivovarni Union in na Drenikovi ulici. 

Poplavljen podvoz | Foto: STA , Foto: STA ,

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek slečenega moškega, ki brodi po poplavljenem podvozu na Celovški cesti. Moški na posnetku ima na sebi le kratke hlače in na glavo skoči v vodo, ki se je nabrala na cesti. 

Na Dunajski cesti pri AMZS je na cesto padlo večje drevo, ki je oviralo promet. Razžagali in odstranili so ga gasilci.

V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so na številko 112 zabeležili skupno 603 klice. V večini primerov so meteorne vode zalile različne objekte, med drugim telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, hotel nasproti Kina Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška ter del Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, pa tudi dva zdravstvena domova, Vič in Šiška. 

V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta na osebni vozili padli drevesi, drevesi sta se podrli tudi preko cestišč, osebni vozili pa sta bili ujeti v poplavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani.

Po doslej zbranih podatkih so zabeležili 87 dogodkov povezanih z neurjem. V intervencijah je posedovalo 20 gasilskih enot, od tega ena poklicna, je še razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

PIC opozarja, da se v primeru toče nikoli ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. Vozite previdno, povečajte varnostno razdaljo in hitrost prilagodite razmeram na cesti, so še pozvali.

toča neurje | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Zaradi neurja težave tudi na vzhodu države

Uprava za zaščito in reševanje je že poročala o več intervencijah gasilcev. Poročajo tudi o več prijavah zaradi neurja na vzhodu države. Večinoma gre za podrta drevesa, poškodovane strehe in vodo v objektih.

O težavah z nalivi in točo poročajo tudi iz Dravograda, Dupleka, Maribora, Metlike, Mislinje, Poljčan, Radeč, Radovljice, Štor, Velenja, Vojnika in iz drugih manjših krajev, ki jih je dosegla nevihta.

Po napovedi agencije za okolje bodo zvečer še nastale posamezne nevihte. Ponoči se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. V sredo bo precej jasno, ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

vročina, termometer, poletje, visoke tremperature
Novice Vreme: po nočni ohladitvi sledi to #video
Nevihta
Novice Naporna noč za gasilce: nevihte klestile po Sloveniji
Ne spreglejte