Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
7.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 7.35

8 let, 5 mesecev

V Ljubljani 8. Parada ponosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljana je bila v soboto prizorišče tradicionalne Parade ponosa lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb.

Prireditev, v okviru katere je potekala ulična povorka, v slovenskem glavnem mestu organizirata Društvo informacijski center Legebitra in DIH - Društvo za integracijo homoseksualnosti. Začetek ob 17.30 na Prešernovem trgu Parada, osma po vrsti, se je začela ob 17.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani, ko bo povorka krenila po ulicah mestnega središča s predvidenim postankom pred poslopjem državnega zbora. Nato so se ob 19. uri na Prešernovem trgu začeli nastopi bobnarske skupine Bobnars United, kralja preobleke Drag King Goran, stand-up komičarke Martine Ipša ter nazadnje še nastop trans dive Salome.

Zvečer se je zabava preselila v Metelkovo mesto Zabava se je ob 20. uri preselila v Metelkovo mesto ter še na druga prizorišča v glavnem mestu. Častni pokrovitelj parade je ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo kot častni govornik nagovoril udeležence in udeleženke prireditve na Prešernovem trgu, napovedujejo organizatorji.

Parado ponosa so omogočili urad vlade za mladino, ljubljanska mestna občina, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Mladinski svet ter veleposlaništvi Danske in Finske.

"Parada izvira iz upora v New Yorku leta 1969" "Parada ponosa kot politično, družbeni in zabavni dogodek ima svoje korenine v uporu v lokalu Stone Wall Inn leta 1969 v New Yorku, v Sloveniji pa je bil povod za prvo parado ponosa dogodek 8. junija 2001 v Ljubljani, ko pesniku in aktivistu Branetu Mozetiču, skupaj s kanadskim pesnikom Jeanom Paulom Daoustom, niso dovolili vstopiti v lokal zgolj zato, ker sta geja," so predstavniki organizatorjev povedali na novinarski konferenci, ki so jo pripravili v sredo v Galeriji Škuc.

"Slovenijo čutimo na drugačen način" Ob zaključku predsedovanja Slovenije Evropski uniji želijo s parado opozoriti, da "tudi LGBT osebe čutimo Slovenijo, vendar na drugačen način, kot ga promovira slogan I feel Slovenija". Tako je slogan letošnje parade preoblikovan slogan I feel Slovenia, s katerim želijo opozoriti na diskriminacijo, homofobijo, nasilje, transfobijo, bifobijo, neenakost, ki jih čutijo lezbijke, geji, biseksualne in transpolne osebe v Sloveniji, ter iz tega izhajajoč molk in strah, je na sredini novinarski konferenci poudarila Maja Mojškerc, aktivistka Legebitre in soorganizatorica Parade ponosa 2008.

"Slovenija še nekaj dni predseduje Svetu EU in bi morala biti za zgled spoštovanja človekovih pravic in enakih možnosti za vse, pa, kot čutimo na lastni koži, ni vselej tako," je na novinarski konferenci povedal Mitja Blažič iz Društva za integracijo homoseksualnosti. Kot je še povedal, se jim bodo na paradi pridružile tudi skupine s Hrvaške in iz Italije.

"Slovenija je diskriminatorna že v zakonodaji" Kot je poudarila Maja Mojškerc, je Slovenija diskriminatorna že v zakonodaji, saj istospolnim parom odreka enake človekove pravice kot heterospolnim parom. Zato se po besedah predsednika DIH - Društva za integracijo homoseksualnosti Andreja Habjana zavzemajo za konkretno zakonsko izenačitev istospolnih partnerstev s heterospolnimi partnerstvi.

Najboljša rešitev bi bila po njegovem mnenju v spremembi 3. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ko bi bila definicija zakonske skupnosti spolno nevtralna - torej skupnost dveh oseb -, in ne več skupnost moškega in ženske, kot je v zakonu opredeljeno sedaj.

Ne spreglejte