Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2013,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2013, 13.57

8 let

V letošnjem letu bo 11 praznikov med tednom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je vlada lani z varčevalnimi ukrepi ukinila 2. januar kot dela prost dan, nam jih je ostalo še 14, od tega jih bo v letošnjem letu 11 med tednom, kar je eden manj kot lani.

Tudi sicer se bo v naslednjih dveh letih njihovo število med tednom zmanjševalo. Tako jih bo leta 2014 le še devet, najmanj pa leta 2015, ko jih bo šest. Nato se bo število praznikov, ki bodo "padli" med delovne dni, znova začelo dvigovati. Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih so dela prosti dnevi vsi v spodnji razpredelnici našteti prazniki, mednje pa ne spadajo prazniki: dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september) in dan Rudolfa Maistra (23. november). Dela prosti dnevi pa so tudi velika noč (velikonočna nedelja in ponedeljek), binkošti (binkoštna nedelja), Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič. Dva izmed njih sta seveda vedno v nedeljo.

Kar nekaj praznikov nam bo podaljšalo konec tedna ali pomagalo k oblikovanju manjših ali nekoliko daljših počitnic

Leta 2013 vas tako prvi podaljšan konec tedna čaka že februarja, saj je Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik na petek, konec marca in začetek aprila vas čaka drugi, to je podaljšan konec tedna ob veliki noči. Manjše ali nekoliko daljše počitnice pa si lahko privoščite okoli prvega maja, ko si z enim ali tremi dnevi dopusta lahko ustvarite pet ali devet dni dolge počitnice.

Že naslednje mini počitnice si z enim dnevom dopusta lahko ustvarite konec junija, saj dan državnosti "pade" na torek, nekaj podobnega si lahko privoščite avgusta ob Marijinem vnebovzetju.

Konec oktobra in začetek novembra, to je za dan reformacije in dan spomina na mrtve, boste imeli štiri proste dni, če pa si vzamete še tri dni dopusta, boste lahko uživali kar devet dni v kosu.

Konec leta, torej december, pa si lahko polepšate z enim, tremi ali petimi dnevi dopusta ter se tako veselite petih, devetih ali kar dvanajstih povezanih prazničnih dni.

Ne spreglejte