SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V lekarnah zmanjkuje hitrih testov na koronavirus

0,59

termometer

Hitri testi |  | Foto: STA
Foto: STA

V lekarnah po Sloveniji občasno primanjkuje testov za samotestiranje, so za STA potrdili v več lekarnah. Povečano zanimanje pripisujejo napovedi obveznega samotestiranja učencev in dijakov. Nekatere lekarne pa beležijo tudi povečano povpraševanje po kirurških in maskah tipa FFP2. Od danes nošnja mask iz blaga namreč ni več dovoljena.

Bor Bitenc iz Lekarne Bitenc je za za STA pojasnil, da se njihova zaloga hitrih testov za samotestiranje zaradi težav z dobavo spreminja iz dneva v dan. Tudi dobavitelji oziroma uvozniki nimajo zalog, je dodal. "Tako nam jih bo na primer danes spet zmanjkalo in potem čakamo, kdaj bodo novi testi spet na voljo pri uvoznikih," je pojasnil Bitenc.

Skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra namreč potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov in bo obvezno.

Zaradi te spremembe v Lekarni Bitenc pričakujejo povečano povpraševanja po tovrstnih testih, zato bodo poskušali povečati dobave.

Povpraševanje večje zaradi spremenjenega odloka

Namestnica direktorice Gorenjskih lekarn Barbara Rems je za STA sporočila, da si prizadevajo zagotavljati nemoteno preskrbo testov za samotestiranje, vendar v posameznih lekarnah občasno zmanjka testov. Za zagotovitev dobave se trudijo pri vseh razpoložljivih dobaviteljih, ki dnevno zagotavljajo lekarnam minimalne količine, vendar je povpraševanje zaradi spremenjenega odloka, po katerem bo testiranje učencev in dijakov od prihodnjega tedna obvezno, bistveno večje kot pa trenutne dobave, je pojasnila.

Iz Lekarn Maribor so sporočili, da hitre antigenske teste kupujejo sproti. Kot pravijo, se trudijo, da vzdržujejo optimalne zaloge, kar da je večinoma odvisno od njihovih dobaviteljev. "Seveda bomo ob še povečanem povpraševanju zaloge povečali, prav tako zaloge kirurških mask in mask FFP2," so zagotovili.

Testov zaradi izjemno velikega zanimanja občasno zmanjka tudi v enotah Lekarne Ljubljana, kljub njihovemu trudu, da bi zagotovili dovolj velike zaloge v vseh enotah. "V prihodnje imamo predvidene nove dobave hitrih testov za vse, ki jih potrebujejo," so napovedali. Pri tem bo šlo tudi za deležnike v gospodarstvu, javnih službah in drugje.

Na ministrstvu za zdravje so sicer pojasnili, da so od začetka letošnjega šolskega leta lekarne izdale približno 880.000 hitrih testov za samotestiranje, ki so financirani iz proračuna.

Kirurških mask je dovolj

Povpraševanje po kirurških maskah narašča tudi v Gorenjskih lekarnah, kjer so zato povečali zaloge in za zdaj pomanjkanja tovrstnih mask na trgu ne zaznavajo.

Mask FFP2 pa je zmanjkalo v Lekarni Bitenc. Nove dobijo proti koncu tedna, kirurških mask pa imajo dovolj. Zmanjkalo pa jim je kirurških mask za otroke, prav tako njihovim dobaviteljem. Pričakujejo, da bodo spet na voljo čez teden dni.

Kirurških mask za otroke je v večini enot zmanjkalo tudi v Lekarni Ljubljana. "Smo v dogovarjanju, a trenutno še nimamo informacije, kdaj in koliko jih bomo prejeli v prihodnjih dneh, saj je na trgu pomanjkanje ponudbe teh mask glede na povečano povpraševanje, so pojasnili. Od sobote tudi sami beležijo veliko večje povpraševanje po zaščitnih maskah. Ob tem so kirurške maske in maske tipa FFP2 za odrasle v njihovih enotah še na zalogi.

Logarjeva: Če otroških kirurških mask ni na voljo, lahko otroci ta teden uporabljajo maske iz blaga

Nošenje zaščitnih mask je po spremembi odloka od danes obvezno tudi za vse otroke, starejše od šestih let. "Na trgu so kirurške maske za otroke, maske FFP2 pa za otroke niso priporočljive, ker ne tesnijo," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Ker se pojavljajo težave z dobavo otroških mask, je danes za MMC dodala, da "če ni na voljo otroških kirurških mask, lahko seveda ta teden otroci uporabljajo maske iz blaga". 

covid Novice Koronavirus v Sloveniji: toliko okužb smo potrdili včeraj Ljubljana_maske Novice Novi ukrepi: od danes strožji ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa Sejem dom Posel danes Sejma Ambient Ljubljana in Dom plus odpovedana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin