SiolNET. Novice Slovenija
1,78

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V katerih lekarnah vam bodo v nočnih urah zaračunali dodatno takso?

1,78

termometer

Lekarna
Foto: Ana Kovač

V Sloveniji 11 lekarniških zavodov skrbi za celonočna dežurstva. V tem času (od 20. do 6. ure zjutraj ter ob nedeljah in praznikih) lahko lekarne po zakonu ob izdajanju nenujnih zdravil zaračunavajo dežurno takso. Katere se odločajo za to?

Enajst lekarniških zavodov po Sloveniji skrbi, da lahko zdravila in druge stvari v lekarnah kupujemo 24 ur na dan, vendar nas nakupi v nočnih urah in tisti ob nedeljah oziroma praznikih lahko stanejo več kot običajno.

To je opredeljeno v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer je zapisano, da lahko v nočnem času (med 20. in 6. uro) lekarna zahteva doplačilo za storitve, ki niso nujne.

To velja za nenujna zdravila, medtem kot za zdravila na recept doplačilo ni potrebno. Dežurna služba je namenjena izdajanju zdravil na recept, ki je predpisan istega dne ali označen kot nujen.


Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi? 


V Lekarni Toplek imajo že desetletno prakso, da se o zaračunanju dežurne takse odloča dežurni farmacevt.

Obstajajo izjeme

Ob tem obstajajo tudi izjeme. V Lekarni Toplek, ki ob ptujski lekarni skrbi za dežurstva v najstarejšem mestu v Sloveniji, odločitev o zaračunanju takse prepuščajo strokovni presoji dežurnega farmacevta, podobno pravilo pa imajo tudi v mariborskih lekarnah, kjer takse ne dodajo za rizične izdelke, "katerih neizdaja bi lahko pomenila ogrožanje javnega zdravja", ter za preservative, igle za injiciranje in otroško hrano.

Kdo zaračuna takso?

Med 11 lekarniškimi zavodi jih takso zaračuna pet, štirje zavodi takse nimajo, dva zavoda pa na naša vprašanja nista odgovorila.

Taksa se obračuna na vsak izdani artikel, ne na obisk, na to pa navadno opozarja napis ob okencu.

 

Dežurna taksa je določena z vrednostjo lekarniške točke. Za nenujno izdajo izdelka v času dežurstva je vrednost takse 0,25 točke. Razlike v višini takse pri posameznih lekarnah nastajajo, ker na primer Lekarna Toplek ne upošteva zadnje višine lekarniške točke, ampak starejšo, ki je bila nižja, prav tako tudi Lekarne Ptuj.

Vrste zdravila in oblikovanje cene

V grobem ločimo zdravila na recept in zdravila brez recepta. Oblikovanje cen poteka po popolnoma različnih postopkih. Ceno zdravil na recept določa primerjalni model, ki upošteva cene zdravil v Nemčiji, Avstriji in Franciji ter je v domeni Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Na drugi strani ceno zdravil brez recepta določa trg, natančneje proizvajalčeva cena, veletrgovčeva marža in prodajna marža lekarne. Lekarniška zbornica za zdravila brez recepta priporoča višino lekarniške točke, ki je fiksna, ne glede na ceno zdravila.

Prodaja farmacevtskih izdelkov v zadnjih petih letih stabilno raste, veča pa se tudi poraba zdravil brez recepta. Uradnih podatkov, koliko povprečno Slovenci v lekarnah porabimo za zdravila brez recepta, ni, lekarniška zbornica pa ocenjuje, da je številka večja od 50 milijonov evrov.

zdravila farmacevt Foto: Thinkstock

Zakaj so uvedli takso?

V ptujskih lekarnah imajo dežurno takso že 21 let, zanjo pa so se odločili zaradi zmanjšanja nenujnih obiskov. Vodja Lekarne Toplek (prav tako na Ptuju) Neda Toplek ob tem poudarja, da dežurstvo za lekarno pomeni dodaten strošek, saj mora imeti dežurni farmacevt plačano nočno oziroma praznično delo, naslednji dan pa je prost.

V Celju so se za takso odločili maja 2013, od takrat pa so v nočnem času opazili upad prodaje izdelkov brez recepta, medtem ko je število izdaj zdravil na recept ostalo enako.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • PolentaPolitik / 06.01.2017. ob 07:46 +2 0

  Če prav razumem, bodo narkomana oprostili dodatne takse za iglo, ki jo rabi za dozo, nekomu, ki ga je začela mučiti bolečina, pa bodo zakasirali analgetik. Proti tem taksam ne bi imel nič, če ima kupec možnost izbire in je lekarniški trg odprt. To pa v Sloveniji ni.

  +2 0
 • TDK / 06.01.2017. ob 05:23 0 0

  V katerih lekarnah vam bodo v nočnih urah zaračunali dodatno takso? V tistih, kjer bodo hoteli. Kdo pa hodi ponoči v lekarno? Samo tisti, ki ima nujo. In kaj bo tak naredil? Plačal točno toliko, kot bodo hoteli.

  0 0
 • kawboy / 06.01.2017. ob 09:13 0 0

  Menim, da tovrstno zaračunavanje takse ni primerno za vse tiste, ki prihajajo ob nočnem času v lekarno, saj zdravilo sami doplačajo in to iz svojega žepa in ne na račun zavoda. Farmacevti pa lepo kujejo dobičke na račun bolnih. Saj ne greš v lekarno zato ker si zdrav ampak zato ker si bolan. Različni virusi in bolezni ne poznajo ure, da bi lahko hodil v lekarno samo ob normalnih urah.

  0 0
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin