SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Boliviji po volitvah izbruhnilo nasilje #foto #video

0,22

termometer

V Boliviji se je po nedeljskih predsedniških volitvah močno zapletlo in izbruhnilo je celo nasilje. Potem ko je že vse kazalo, da bo potreben drugi krog volitev, naj bi po preštevanju še zadnjih glasovnic predsedniku Evu Moralesu uspelo zmagati že v prvem. Njegov tekmec Carlos Mesa tega ne priznava, njegovi privrženci pa so se podali na ulice.

Nasilje je izbruhnilo v več mestih v tej južnoameriški državi. Podporniki Mese so se s privrženci Moralesa spopadli v prestolnici La Paz, protesti so izbruhnili v mestih Potosi, Cochabamba in Santa Cruz, v mestu Sucre na jugu države pa je jezna množica ljudi celo zažgala pisarno tamkajšnje volilne komisije.

Najprej je kazalo na drugi krog volitev 

Položaj se je močno zapletel v ponedeljek popoldne. Sprva je namreč preštetih glasovnic kazalo, da se bosta Morales in Mesa pomerila v drugem krogu. Po uradnih začasnih rezultatih po preštetju 64 odstotkov glasov sta si bila izenačena pri 42 odstotkih glasov.

Bolivija Foto: Reuters

Novi rezultati prinesli zmago že v prvem krogu

Potem pa se je glede na nove začasne rezultate po preštetju okoli 95 odstotkov glasovnic pojavil preobrat in Moralesu naj bi uspelo pridobiti potrebno razliko do Mese, da bi lahko zmagal že v prvem krogu. Prejel naj bi 46,9 odstotka glasov, Mesa pa 36,7. V skladu z bolivijskimi pravili kandidat zmaga že v prvem krogu, če dobi več kot 50 odstotkov glasov ali pa najmanj 40 odstotkov z najmanj deset odstotnimi točkami prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Opozicija volilno komisijo obtožila prevare

Mesa je tovrstne rezultate ogorčeno zavrnil in volilno komisijo obtožil prevare ter sodelovanja z Moralesom, ki Bolivijo vodi že tri mandate. Oglasili so se tudi mednarodni opazovalci iz Organizacije ameriških držav (OAS) in izrazili globoko zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov in drastične spremembe v rezultatih volitev. 

Bolivija Foto: Reuters

V OAS so potem še pozvali k miru v državi, zagotovili pa so tudi, da bodo storili vse, da bi zagotovili spoštovanje volje bolivijskega ljudstva.

Predsednik že od leta 2006

Morales je na oblasti že od leta 2006 in je bil prvi predsednik indijanskega rodu na čelu države. Če bo na koncu zmagal tudi na teh volitvah, bo državo vodil še vsaj do leta 2025. Bolivijci so sicer na referendumu leta 2016 zavrnili njegov predlog, da bi omejili predsedniške mandate, poroča britanski BBC.

Bolivija Foto: Reuters

Bolivija Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin