Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 2. 2015,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ošpice

Ponedeljek, 23. 2. 2015, 16.02

8 let

V Berlinu za ošpicami umrl 18-mesečni deček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ošpice, ki se od oktobra lani širijo v Berlinu, so zahtevale smrtno žrtev. V eni od bolnišnic je za to nalezljivo boleznijo v sredo umrl 18-mesečni deček. Kako se je malček okužil, še ni znano.

Kot je sporočil Mario Czaja, ki je v berlinski vladi pristojen za zdravje, so ošpice v Belinu na pohodu od oktobra lani, odtlej pa so v mestu zabeležili 570 okužb. Dodal je, da je dečkova smrt dokaz, da gre za hudo bolezen.

Preverite, ali ste bili cepljeni Ob tem je tudi odrasle pozval, naj preverijo, ali so bili cepljeni. "Obstaja veliko nasprotnikov cepljenja, ki ošpice pojmujejo kot otroško bolezen," je dejal. V Berlinu je sicer precepljenost za ošpice pri otrocih 95-odstotna.

Zaradi izbruha ošpic zaprli šolo Zaradi izbruha ošpic je bila danes zaprta ena od berlinskih srednjih šol v četrti Lichtenrade. Kot so sporočile berlinske zdravstvene oblasti, je šola zaprta zaradi težkega poteka bolezni pri enem od dijakov. Sošolci in učitelji dijaka so morali predložiti cepilne knjižice. Šola bo v torek predvidoma znova odprta.

Ošpice so v Nemčijo prinesli prosilci za azil iz BiH in Srbije Vir okužb so bili oktobra prosilci za azil iz BiH in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v devetdesetih letih minulega stoletja prekinjeni. Že nekaj tednov po izbruhu je bila več kot polovica novih bolnikov Nemcev, med njimi številni, ki so bili rojeni po letu 1970. Ti niso dobili drugega odmerka cepiva, ki so ga priporočili šele po letu 1991.

V Nemčiji je cepljenje prostovoljno Izbruh bolezni je v Nemčiji sprožil razpravo o obveznem cepljenju proti ošpicam. V Nemčiji je sicer cepljenje proti ošpicam prostovoljno, nemško ministrstvo za zdravje pa je danes zatrdilo, da kljub trenutnemu izbruhu bolezni ne razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Za zdaj staršem le svetujejo, naj cepijo otroke pred vstopom v vrtec, odraslim pa, naj preverijo, ali so bili cepljeni.

Ne spreglejte