Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
15.20

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

14

Natisni članek

Vili Kovačič referendum drugi tir

Torek, 10. 4. 2018, 15.20

6 let

Ustavni sodniki naj bi zavrnili Vilija Kovačiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

14

vili Kovačič | Foto STA

Foto: STA

Ustavni sodniki naj bi po neuradnih informacijah zavrnili Vilija Kovačiča, ki se je pritožil na sklep državne volilne komisije (DVK), s katerim je ta za datum glasovanja o drugem tiru določila 13. maj, poroča Demokracija. 

DVK je za datum ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru določila 13. maj. Pobudnik referenduma Vili Kovačič si prizadeva, da bi glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi volitvami ali lokalnimi volitvami jeseni, saj bi po njegovih besedah tako o zadevi odločalo več ljudi. Demokracija danes piše, da so ustavni sodniki zdaj zavrnili Kovačiča. Njegov predlog naj bi podprla le dva ustavna sodnika, sedem pa jih naj bi bilo proti. 

Vilija Kovačiča smo poklicali za več pojasnil, vendar je njegova številka nedosegljiva. Obrnili smo se še na ustavno sodišče. Tudi njihove odgovore še čakamo.

Vrhovno sodišče je pritožbo zavrglo

Kovačič se je zoper sklep DVK pritožil tudi na vrhovno sodišče, a je to pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu.

Kovačiča so zavrnili tudi pri Pahorju

S pobudo o združitvi datumov se je obrnil tudi na predsednika Boruta Pahorja, a so v njegovem uradu pojasnili, da tokrat volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati hkrati z referendumom. Kot so v odgovoru Kovačiču zapisali v Pahorjevem uradu, mora predsednik republike ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v DZ spoštovati določbe ustave, zakona o volitvah v DZ in poslovnika DZ, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v DZ.

Na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona

Poleg sklepa volilne komisije Kovačič na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki govorijo o rokih, v okviru katerih se lahko določa datum referenduma.

DVK za organizacijo ponovljenega glasovanja o drugem tiru 3,8 milijona evrov

Vlada je danes Državni volilni komisiji (DVK) za ponovno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja, iz proračunske rezervacije prerazporedila 3,8 milijona evrov.

Kot so po seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo ministrstvo za finance sredstva razporedilo v finančni načrt DVK, ker komisija teh sredstev ni imela predvidenih in jih tudi ni mogla predvideti ob pripravi proračuna.

Volivci bodo sicer o zakonu o drugem tiru še drugič odločali 13. maja. Prvo glasovanje, ki se ga je po podatkih DVK udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, je potekalo 24. septembra. Zakon je tedaj podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

Ne spreglejte