Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
18.32

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 18.32

8 let, 2 meseca

Uran: Odgovornost za državo si delimo vsi državljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v ljubljanski stolnici ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 26. decembru, daroval mašo za domovino.

"Država nam ne sme biti nekaj oddaljenega, temveč mora biti v nas in v naši zavesti, saj si odgovornost zanjo delimo vsi državljani," je poudaril Uran. Maše so se udeležili tudi predsednik DZ France Cukjati, ministri Milan Zver, Dimitrij Rupel, Andrej Bajuk, Karl Erjavec in Mojca Kucler Dolinar, paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković in predstavnik evangeličanske cerkve. "Priporočimo torej Bogu slovenski narod in njegove voditelje, da bi še naprej zvesto ohranili tako zaželeni dar samostojnosti in enotnosti ter odgovorno izpolnili svoje poslanstvo, zlasti v času predsedovanja Evropski uniji,"je uvodoma dejal Uran.

"Padec državnih meja še ne pomeni, da so padle meje v naših glavah" Danes je prvi dan, ko so padle državne meje z Evropsko unijo, vendar to po Uranovih besedah še ne pomeni, da so padle tudi meje v naših glavah in našem ravnanju. "Vzroki za naše predsodke in strahove, ki jih bomo morali vedno znova preraščati, imajo izvir v vsakem človeku, v njegovih nepopolnostih in grehih. Iskreno poglejmo vase in obžalujmo vse, kar ni bilo prav v odnosu do Boga, do sočloveka, do naših sodržavljanov in do nas samih," je poudaril.

V Sloveniji je veliko napetosti, razlike med bogatimi in revnimi naraščajo, raznolike so ogroženosti našega bivanjskega okolja in neštete potrebe drugih. Zaznamuje nas mnogo duševnih stisk in duhovne revščine, ki je hujša od materialne, zato naj vsak svoje krščansko prepričanje živi kot družbeno zavzetost in z vsem svojim bitjem gradi družbo in plemeniti odnose v njej, je v pridigi dejal Uran.

"Imamo velike dolžnosti do mladih rodov, ki prihajajo" Nadškof je tudi pozval, "naj današnja slovesnost utrdi ljubezen do domovine, globoko zavest politične odgovornosti vsakega izmed nas v posebnih zgodovinskih okoliščinah, v katere smo postavljeni". Ob tem je izpostavil, da morajo vsi, ki imajo odgovorne službe bdeti nad celotnim življenjem v narodu in modro braniti ljudi pred nevarnostmi, ki jim pretijo. "V sedanjem času imamo velike dolžnosti do mladih rodov, ki prihajajo, in do družine, ki je osnovna celica družbe", je dejal.

Iz novoletne poslanice miru papeža Benedikta XVI. je Uran izpostavil, da "vse, kar družino ovira pri njenem poslanstvu, načenja tudi mir v narodni in mednarodni skupnosti." Poudaril je, da biti dober kristjan pomeni biti dober državljan, prispevati k državotvornosti in prihodnosti države, ki naj omogoči in podpira razvoj temeljnih duhovnih vrednot človeške osebe.

"Naj Bog pomaga državnikom pri izpolnjevanju njihovega odgovornega poslanstva" Nadškof je izpostavil tudi misli pokojnega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je pred 16 leti povedal, da "imajo državni voditelji svoje sposobnosti, modrost in etiko od Boga". Pri tem pa je pokojni nadškof poudaril, da prav ti posebej potrebujejo modrost, razsodnost, dar razločevanja in pomoč za pametno in pravilno razmišljanje ter dogovarjanje in odločanje. Takrat je Šuštar tudi vse povabil, da se v božičnem času in v novem letu v javnih prošnjah in v zasebni molitvi vedno znova obračajo na Boga, da bi pomagal državnikom pri izpolnjevanju njihovega odgovornega poslanstva v dobro slovenskega naroda in vseh ljudi.

Slovenska škofovska konferenca se je po besedah nadškofa Urana odločila, da bodo verniki v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije molili v ta namen in v molitvi nebeškemu Očetu izročili domovino, državnike in vse narode.

Ne spreglejte