SiolNET. Novice Slovenija
8,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl poslanec SAB Franc Kramar

8,45

termometer

Franc Kramar
Umrl je poslanec SAB in nekdanji bohinjski župan Franc Kramar. Foto: Matej Povše

V 61. letu starosti je umrl poslanec SAB in nekdanji bohinjski župan Franc Kramar. Kramar je bil v zadnjem času zaradi hude bolezni bolniško odsoten iz državnega zbora. Kot poslanka ga bo nadomestila predsednica stranke SAB Alenka Bratušek.

Franc Kramar se je rodil 22. aprila 1960 v Bohinjski Bistrici. Po izobrazbi je bil univerzitetni diplomirani inženir lesarstva. Več let je bil župan občine Bohinj. Funkcijo župana je Kramar opravljal med letoma 1994 in 2002, nato pa še med letoma 2002 in 2018. Na parlamentarnih volitvah pred tremi je bil na listi SAB izvoljen za poslanca državnega zbora.

V aktualnem mandatu državnega zbora je bil Kramar član komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter član parlamentarnih odborov za gospodarstvo, kmetijstvo in notranje zadeve ter član preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB.

koronavirus, koronavirus splošno Novice V petek skupaj 1.290 okužb, umrlo 22 bolnikov

Namesto Kramarja v državni zbor prihaja Bratuškovaa

V državnem zboru bo Kramarja kot poslanka nadomestila predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je v volilni enoti Kranj, iz katere ima SAB v tokratnem sklicu eno poslansko mesto, dosegla drugi najboljši rezultat. Iz parlamenta so danes sporočili, da bo državni zbor Kramarja ohranil v trajnem spominu ter da se bodo poslanke in poslanci od njega poslovili na žalni seji, ki bo predvidoma v prvih dneh februarja. Odprta bo tudi žalna knjiga.

Iz političnih in poslanskih vrst se vrstijo izrazi sožalja. Bratuškova je ob smrti poslanca izrekla iskreno sožalje njegovi družini in vsem njegovim najbližjim. Z objavama na Twitterju sta se Kramarju poklonila tudi njegova poslanska kolega iz vrst SAB Maša Kociper in Marko Bandelli.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na Twitterju izrekel iskreno sožalje Kramarjevim svojcem in prijateljem, stranki SAB in njeni poslanski skupini. "Naj počiva v miru," je zapisal Zorčič.

Franc Jurša Novice Janša: Poslanci DeSUS naj se do srede odločijo, ali so z nami ali ne #video

Pahor: Zapomnili si ga bomo po prizadevanjih za razvoj Bohinja

V svojem imenu in v imenu Republike Slovenije je družini Kramar sožalje na Twitterju izrekel predsednik republike Borut Pahor. "Župana in poslanca Franca Kramarja si bomo zapomnili po njegovih prizadevanjih za ohranitev in razvoj Bohinja in Triglavskega narodnega parka," je poudaril Pahor.

Kramarja so se spomnili tudi drugi poslanci in politiki. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na Twitterju zapisal, da se Kramarja spominja kot plemenitega in odgovornega človeka, ki je zaznamoval lokalno in državno politiko. V imenu poslanske skupine je družini in stranki SAB izrekel sožalje.

"Sodelovala sva dobro, nekajkrat sva govorila tudi o stanju v državi. Stanje je ocenjeval smelo in kritično. Strinjal se je, da moramo skupaj narediti več za vse ljudi. Žal je odšel prezgodaj," je na Twitterju izpostavil evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez. "Naj ti bo lahka slovenska zemlja, dragi Franc. Počivaj v miru. Iskreno sožalje družini, znancem in prijateljem," pa je zapisal poslanec SD Matjaž Nemec.

"Župana in poslanca Franca Kramarja si bomo zapomnili po njegovih prizadevanjih za ohranitev in razvoj Bohinja in Triglavskega narodnega parka," je na Twitterju poudaril predsednik republike Borut Pahor. "Župana in poslanca Franca Kramarja si bomo zapomnili po njegovih prizadevanjih za ohranitev in razvoj Bohinja in Triglavskega narodnega parka," je na Twitterju poudaril predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA

V imenu NSi je sožalje družini izrekel predsednik NSi Matej Tonin, ki je na Twitterju ob tem še zapisal, da se bodo Kramarja spomnili v njihovih molitvah. "Dragi kolega Franc, hvala ti za vse. Pogrešali te bomo. Počivaj v miru in zbogom. V imenu poslanske skupine NSi družini in svojcem izrekam iskreno sožalje," pa je navedel vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

Oglasili so se tudi v SMC. "Ob žalostni izgubi poslanca Franca Kramarja izrekamo iskreno sožalje njegovim najbližjim, prijateljem, stranki SAB ter njeni poslanski skupini," so zapisali na Twitterju. Sožalje Kramarjevi družini in prijateljem so izrazili tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič ter vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Slednji se je Kramarju zahvalil za njegov prispevek v družbi in Sloveniji.

Stranka DeSUS je na Twitterju v svojem imenu in v imenu poslanske skupine DeSUS izrekla sožalje Kramarjevim domačim, sorodnikom, prijateljem in stranki SAB. Poslanec Levice Boštjan Koražija je na Twitterju izrekel sožalje družini, vsem najbližjim in poslanski skupini SAB. Sožalje Kramarjevi družini je v objavi na spletni strani Občine Bohinj izrekel tudi bohinjski župan Jože Sodja s sodelavci občinske uprave, poroča STA.

Janez Janša Novice Janša sporočil dobro in slabo novico #video
delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin