Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vinko Dolenc UKC Ljubljana

Četrtek, 1. 8. 2013, 17.56

8 let

UKC zavrača odgovornost za poplačilo odškodnine v primeru Dolenc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodba izraelskega sodišča proti slovenskemu nevrokirurgu Vinku Dolencu ne pomeni podlage za kakršnokoli odgovornost in plačilo odškodnine UKC-ja Ljubljana.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana namreč v postopku pred izraelskim sodiščem ni nastopal kot tožena stranka in sodba zavodu ne nalaga kakršnihkoli obveznosti, je sporočilo vodstvo UKC-ja. Prav tako klinični center ni bil stranka v postopku priznanja tuje sodne odločbe pred slovenskim sodiščem in posledično ni mogel vplivati na odločitve slovenskega sodišča v zvezi s tem in v zvezi z izvršitvijo omenjene sodbe, navajajo v kliničnem centru.

Sodbe tako ne komentirajo. "Obžalujemo razplet dogodka izpred več kot 20 let, a sedanje vodstvo žal nima možnosti vplivati na pretekla dogajanja," so danes zapisali v sporočilu za javnost.

Dolenc rešil življenja številnim bolnikom iz Slovenije in z vsega sveta Ob tem pa se vodstvo UKC-ja zaveda, da je Dolenc nesporno svetovno priznani vrhunski nevrokirurg, ki je s svojim znanjem in vrhunskimi operacijami rešil življenja številnim bolnikom tako iz Slovenije kot tudi z vsega sveta. Njegov prispevek na področju razvoja nevrokirurgije, ki je v svet seveda ponesel tudi ime UKC-ja in Slovenije, je velik, v stroki opažen in priznan. Dolenc je gotovo eno od velikih imen UKC-ja in našega zdravstva na sploh, so zapisali.

Ljubljanski kriminalisti so namreč ovadili priznanega slovenskega nevrokirurga Vinka Dolenca. Ta naj bi z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje, potem ko mu je sodišče v Tel Avivu leta 2006 zaradi tožbe bolnika prisodilo plačilo 2,3 milijona evrov odškodnine.

Dolenčev zastopnik Mitja Vidmar je sicer na ustavno sodišče vložil pritožbo zoper sklep o priznanju sodbe izraelskega sodišča zaradi zdravniške malomarnosti. V primeru neuspeha nameravajo vložiti tožbo še na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Zahtevek za odškodnino, ki znaša danes po informacijah Dnevnika več kot šest milijonov evrov, izvira iz tožbe zaradi zdravniške malomarnosti, to je proti Dolencu vložil izraelski državljan Elijahu Mesika. Temu so pri starosti 33 let odkrili možganski tumor, maja 1992 so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, dan po operaciji pa so se začeli zapleti. Ko je o primeru leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega, je bil Mesika trajni invalid.

Ne spreglejte