Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UKC Ljubljana

Torek, 9. 12. 2014, 20.54

8 let

UKC Ljubljana letos predvidoma s 16 milijoni evrov minusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
UKC Ljubljana bo letošnje leto zaključil predvidoma s 16 milijoni evrov minusa. V prvih devetih mesecih so namreč ustvarili 12 milijonov evrov primanjkljaja.

Tako pravi v. d. generalnega direktorja kliničnega centra Simon Vrhunec. Na ministrstvo za zdravje so zato naslovili pobudo, naj se UKC plačajo vsi programi, ki jih lahko opravijo.

Izguba predvsem na račun bolnikov, ki jih v UKC obravnavajo, a ZZZS teh storitev ne plača Predsednica sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Saša Markovič Predan je v izjavi za medije ob robu seje sveta zavoda pojasnila, da gre izguba predvsem na račun bolnikov, ki jih v UKC obravnavajo, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) teh storitev zaradi preseganja programa ne plača. Letos so v ljubljanskem UKC obravnavali okoli 4000 takšnih bolnikov.

"Ni prav, da ne dobimo plačanih tistih bolnikov, ki imajo status zavarovane osebe. Naši zdravniki ne morejo odklanjati bolnikov. Drugi izvajalci lažje preusmerijo svoje bolnike v UKC, mi ne moremo več nikamor preusmerjati, tudi pred vrati jih ne moremo puščati," je dejal Vrhunec.

Po njegovih besedah je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer napovedala določene spremembe pri plačevanju programa, a še niso prejeli nobene uradne informacije, kaj bo to pomenilo za klinični center.

Za prihodnje leto pričakuje 12 milijonov evrov minusa Za prihodnje leto pa Vrhunec pričakuje, da bodo ob nespremenjenih pogojih poslovanja ustvarili 12 milijonov evrov minusa. Svet UKC se je namreč danes seznanil z osnutkom finančnega načrta kliničnega centra za prihodnje leto, medtem ko ga še niso mogli sprejemati, saj še niso prejeli usmeritev ministrstva za zdravje.

Sicer pa svet UKC po besedah Markovič Predanove podpira vodstvo, da zahteva širitev programa. V prihodnjem letu bodo po predvidevanjih Vrhunca obravnavali že 7000 bolnikov več, kot pa jih sedaj plača ZZZS.

Markovič Predanova: Vzrok za čakalne dobe v pomanjkanju zdravnikov in programa Danes so na seji obravnavali tudi problematiko čakalnih dob. Po besedah Markovič Predanove vzrok za dolge čakalne dobe ostaja isti, to je pomanjkanje zdravnikov in programa. Če ne bo pomoči, da se normalizira število zdravnikov ali pa se odobri dodatni program, bodo čakalne dobe ostale enake, je prepričana.

Po številnih težavah v preteklosti pa sedaj dobro teče program otroške srčne kirurgije. Tako po besedah predsednice sveta dobro sodelujejo z bolnišnicama v Pragi in v Münchnu, vse več pa operirajo tudi v UKC.

V okviru otroške srčne kirurgije opravljenih 79 posegov Do konca novembra je bilo v okviru otroške srčne kirurgije opravljenih 79 posegov. Za zdravljenje v tujini je bilo 65 predlogov, od tega pet za Prago, devet za Izrael, eden za Dunaj, ostalih 50 pa za München, je pojasnila Markovič Predan.

V Sloveniji so letos operirali kirurgi s Češke, Nemčije in Italije, z njimi pa se usposablja tudi domači kirurgi. Trenutno je bilo operiranih 53 otrok. Če bodo starši privolili, bodo v UKC operirali tudi sedem otrok, ki so sicer na listi za operacijo v Münchnu in Pragi.

Ne spreglejte