SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turku je žal, da prihaja do "brušenja nožev"

3

termometer

Želel sem si, da bi šolsko leto začeli mirno, a se to žal ni zgodilo, je dejal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Kot je dejal, se vlada in sindikati še vedno pogajajo o socialnem sporazumu, beseda teče tudi o standardih in normativih. Zato se mu zdi "čudno rožljati s stavko" v času, ko ni jasno, zakaj naj bi se stavkalo. "Rad bi poudaril, da mi je žal, da prihaja do tega brušenja nožev," je medijem povedal Turk in poudaril, da dialog med vlado in sindikati ta hip še teče. Dodal je, da bo vesel, če bodo našli rešitve, ki bodo zaobšle nadaljnje korake varčevanja v šolstvu, pa tudi v izobraževanju, znanosti, kulturi in športu. S spremembami hitijo, ker ne želijo zapletov O noveli zakona o visokem šolstvu je minister dejal, da so predlagane rešitve kakovostne. "Osebno sem prizadet, da se nas žali, da imamo podcenjujoč odnos do visokega šolstva, ker s to zadevo hitimo," se je odzval na današnje navedbe Visokošolskega sindikata Slovenije. S spremembami namreč po njegovih besedah hitijo ravno zato, ker si ne želijo zapletov pri veljavnosti diplom ali pri možnosti financiranja. Vse skupaj želijo urediti še pred začetkom študijskega leta, zato so tudi za razpravo namenili le dva dneva. "Tudi meni ni všeč," je o kratkem roku za razpravo povedal Turk, ampak dokler končno besedilo ni sprejeto in je mogoče dajati dopolnila, so na ministrstvu "veseli vseh pripomb" ter odprti za predloge oziroma razpravo. Turk: Vlada je odgovorna, da so univerze akreditirane Med drugim se je minister dotaknil tudi spremembe, s katero bi imela vlada neposreden vpliv na sestavo Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu. Kot je dejal, se morajo odzvati na nastale razmere in "razmeroma slabo reputacijo" agencije ter počasnost njenega dela. "Če moramo gasilsko popravljati datume v zakonu, ker ga nekdo ni spoštoval ali si ga je razlagal na nek zelo vprašljiv način, potem ni naša naloga samo ta, da pogasimo požar, ampak tudi ta, da poskušamo v sistemu nekaj spremeniti, da se take stvari ne bi ponavljale," je pojasnil. Po njegovih besedah je namreč na koncu vlada odgovorna za to, da so univerze akreditirane in da imajo študenti veljavne diplome. Zato upa, da imajo lahko odgovornost tudi za vpliv na sestavo organa, ki je namenjen zagotavljanju kakovosti in nadzoru tega področja.

O navedbah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja, ki je danes dejal, da je ministrstvo junija o obremenitvah finskih učiteljev v primerjavi s slovenskimi navajalo "prirejene in neresnične" podatke, je Turk dejal, da so prikazovali le uradne podatke, ki so bili takrat objavljeni na spletnih straneh za to pristojne agencije Evropske komisije. Ti podatki pa so bili popravljeni šele kasneje, je pojasnil.

Turk zatrjuje, da se za resorje trudi "Jaz se za resorje, ki jih pokrivam, trudim," pa je Turk dejal v povezavi z izjavami poslanke SD Majde Potrata, ki je med drugim premierja Janeza Janšo pozvala, naj razmisli o njegovi zamenjavi. Kot pravi, nikoli niso vsi zadovoljni, vendar se na ministrstvu trudijo, da bi "kljub težki finančni situaciji" vsi resorji oziroma organizacije, ki spadajo pod njih, delale s čim manj težavami in čim bolj podobnimi rezultati kot v preteklosti. "Mi si želimo kvalitetno šolstvo, ne moremo pa si privoščiti dragega šolstva," je še dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin