Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 13.50

8 let

Turki Sveo zaprosili za podaljšanje roka za dokapitalizacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svein izbrani strateški partner, nepremičninsko podjetje Diga companies group iz Turčije, je nadzornike zaprosil za podaljšanje roka vplačila dokapitalizacije v višini 2,1 milijona evrov.

Dokapitalizacija do danes ni bila vplačana, Diga pa zatrjuje, da od svoje namere ne odstopa, je danes za STA povedala direktorica družbe Svea Sonja Klopčič.

Izostanek priliva svežega kapitala s strani Dige, ki želi postati 62-odstotni lastnik družbe Svea, je po njenih besedah povzročil veliko spremembo od zastavljenega programa prestrukturiranja. Na marčni skupščini je bilo dogovorjeno, da bodo Turki prvi del dokapitalizacije vplačali že marca, drugi del pa do konca maja. Ker se to ni zgodilo, zdaj v Svei intenzivno iščejo druge rešitve, ki bodo omogočile trajnostno delovanje podjetja, prednostno pa potrebna sredstva za nabavo materiala za proizvodnjo.

Naročil dovolj, ne pa denarja za nabavo materiala Klopčičeva ocenjuje, da ima Svea dovolj naročil, v tem trenutku pa nima sredstev za nabavo potrebnega materiala in zato pri dobavah kuhinj prihaja do zamud.

"Prizadevamo si, da bomo v sodelovanju z vsemi deležniki čim hitreje našli ustrezne rešitve. Večina zaposlenih v proizvodnji je trenutno na dopustu in željno pričakujejo čim hitrejši poziv na delo," je dejala Klopčičeva.

Za pomoč so se obrnili tudi na ministrstvo za gospodarstvo in tehnološki razvoj. Skupina Svea namreč skupaj zaposluje 180 ljudi in je samo lani v državno blagajno prispevala preko 1,4 milijona evrov. Svea je po oceni Klopčičeve še eno redkih večjih lesnopredelovalnih podjetij v Sloveniji, ima uveljavljeno blagovno znamko in vzpostavljene prodajne kanale na 25 trgih.

Lesna industrija v Sloveniji bije plat zvona Les je, tako Klopčičeva, slovensko naravno bogastvo, vendar v lesno-predelovalni in pohištveni industriji vsako leto izgubimo 1000 do 2000 delovnih mest. Lesna industrija je strateško pomembna in perspektivna gospodarska panoga. Investicija za ohranitev delovnih mest je bistveno nižja od potrebne investicije za odpiranje novih delovnih mest, zato vodstvo družbe Svea poziva tudi državo, da pomaga ohraniti delovna mesta in dejavnost predelave lesa, je še pojasnila Klopčičeva.

Ne spreglejte