SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk: Za zmanjševanje nasilja nad otroki je pomembno osveščanje

3

termometer

"Zavedam se, da pravna sredstva nikakor ne bodo zadostovala", za zmanjševanje nasilja je pomembno tudi osveščanje, je dejal predsednik Danilo Türk.

"Današnja konferenca je še en dogodek v nizu intenzivnih prizadevanj mednarodne skupnosti, ki je vse od leta 1924 s sprejetjem prve deklaracije o pravicah otrok in druge deklaracije leta 1959 ter zlasti s sprejetjem konvencije o otrokovih pravicah leta 1989, storila zgodovinske korake k priznavanju prirojenega dostojanstva in enakih neodtujljivih pravic tudi otrokom," je dejal predsednik republike. "V središču družine je otrok, brez katerega ni družine" Kot pravi, je mednarodna skupnost vselej posebej poudarjala, da je "predvsem družina najprimernejše okolje za polno, skladno in varno odraščanje". "V središču družine je otrok, brez katerega ni družine. Idealna družina je tista, v kateri je otrok deležen stalne pozornosti in ljubezni obeh roditeljev - očeta in matere. Razumeti pa moramo tudi številne druge primere: skupnost otroka z enim od roditeljev, s posvojiteljem ali drugo osebo, ki zanj skrbi in ki ima do otroka po zakonu starševske pravice in obveznosti," poudarja.

Po njegovem prepričanju je najpomembneje, da družine nudijo pogoje za zadovoljevanje otrokovih materialnih, čustvenih in psihosocialnih potreb, potreb po varnosti in ljubezni. "In to skrb družine opravljajo s posebno pozornostjo in mnoge z izjemnimi napori, da bi, včasih tudi ob skromnih dohodkih v primerih brezposelnosti, nudile otrokom največ, kar je v njihovi moči," je prepričan.

Imamo dovolj zakonov, a nasilje kljub temu ostaja Imamo torej dovolj konvencijskih, ustavnih in zakonskih podlag za učinkovito zaščito otrok pred vsemi oblikami nasilja in nehumanega ravnanja, pravi Türk, "pa vendar se oblike nedopustnega nasilja nad otroki še vedno dogajajo".

V Sloveniji pa, kot ocenjuje, nimamo dovolj podatkov o pojavnosti in številu oblik nasilja nad otroki. "Vsekakor bi morali sistematičnemu zbiranju podatkov in raziskavam v Sloveniji nameniti več pozornosti in finančnih sredstev," je prepričan.

Prepoved telesnega kaznovanja s sprejetjem novega družinskega zakonika bo po njegovih besedah "še en dodaten ukrep za uveljavitev zahteve konvencije o otrokovih pravicah" in bo zaokrožila "celovito skrb in namero Slovenije, da s pravnimi sredstvi zaščiti otroka pred vsemi oblikami nasilja".

Pomembno tudi izobraževanje in osveščanje javnosti Türk ob tem priznava, da ni moč vsega urediti z zakonom ali preprečiti s kaznovalno politiko, "za zmanjševanje in odpravo oblik nasilja nad otroki je pomembno tudi izobraževanje in osveščanje javnosti, medijev, staršev in skrbnikov o pravicah otrok".

Izjemno vlogo imajo nevladne organizacije V zvezi s tem je predsednik republike tudi izpostavil "izjemno vlogo, ki jo imajo že sedaj nevladne organizacije, ki so razvile široko mrežo podpore in svetovanja otrokom in staršem". Ob tem je omenil telefone za otroke in mladostnike, svetovalnice za otroke, mladostnike in starše, projekte boja proti nasilju, šole za starše in izobraževalne programe nenasilne komunikacije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin