Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 18.17

8 let

Türk: Ta družba potrebuje resen socialni dialog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je izpostavil, da je delo vrednota in da je kakovostne rešitve za trenutno krizo mogoče najti le z "resnim" socialnim dialogom.

Predsednik je bil slavnostni govornik na tradicionalni prvomajski prireditvi v Mariboru, ki jo je organizirala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Podravja. Dejal je, da sam izhaja iz delavske družine, zato ve, kako pomembno je dostojanstvo, ki ga človeku daje delo. Ker je odraščal v Mariboru, tudi dobro ve, kakšen je bil položaj delavcev v Podravju nekoč in kakšen je danes. "Tranzicija je bila boleča, a iz nje smo se veliko naučili, med drugim to, da je delo vrednota in ne blago, zato ga ni mogoče enačiti z vhodnimi stroški pri poslovanju podjetja," je pojasnil. "Brez socialnega dialoga ni napredka" Tega se je treba po njegovih besedah še posebej zavedati danes, ko se delavstvo ponovno nahaja v težkem položaju. "Vsa vprašanja, ki so povezana z delom, so postala splošna družbena vprašanja, zato moramo okoli njih zgraditi splošen družbeni konsenz," je pojasnil in dodal: "Ta družba potrebuje resen socialni dialog."

Brez socialnega dialoga ni napredka te družbe in kakovostnih rešitev, je pojasnil. "Socialni dialog je bistvo današnjega trenutka in njemu mora biti posvečena vsa naša politična energija, tako da bo socialni dialog stekel, kot se spodobi, in dal prave rezultate," je prepričan.

"Nekatere vladne rešitve so dale dobre rezultate" Po ocenah Türka je najtežje obdobje krize že za nami. Nekatere rešitve, ki jih je za reševanje trenutnih težav predstavila vlada, na primer financiranje delnega delovnega časa ali čakanja na delo, so po njegovem mnenju dale dobre rezultate. "Niso jih dale povsod in ne povsod enako dobre, a gledano v celoti so bili ti rezultati dobri," je menil.

Cerar: Praznik dela ne bo nikoli praznik preteklosti Tudi sekretar območne organizacije ZSSS Podravja Gregor Cerar je na prireditvi na mariborski tržnici, ki se je je udeležilo več sto ljudi, poudaril, da je delo vrednota in da mora delo vedno biti častno. "Praznik dela ne bo nikoli praznik preteklosti. Danes bomo s pesmijo pogumneje zrli v prihodnost. Jutri bomo morda rušili vladne semaforje. Dejstvo pa je, da prihodnost za delavstvo mora biti in bo lepša in boljša," je zatrdil.

ŠOUM: Smrt malemu delu, svoboda narodu Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je ob tej priložnosti razobesila transparent "Smrt malemu delu, svoboda narodu", s čimer so po besedah predsednika organizacije Žige Schmidta hoteli pokazati, da socialni dialog ni takšen, kot bi moral biti. "Želimo, da se umakne zakon o malem delu, da študentje nismo del tega eksperimenta s socialno šibkimi skupinami in da znova sedemo za mizo in poskušamo študentsko problematiko urejati ločeno in celostno," je dejal.

Ne spreglejte