Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
20.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 20.54

8 let, 5 mesecev

Türk: Prostovoljci so elita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Velika razširjenost prostovoljstva pri nas je dokaz, da smo družba svobodnih posameznikov, ki se svobodno odločamo za pomoč drugim, je poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Türk, ki je sicer tudi častni pokrovitelj projekta naj prostovoljec 2007, je s soprogo danes v vili Podrožnik sprejel prostovoljce na zaključni prireditvi natečaja za naj prostovoljce. Slovenci imamo pomembno tradicijo na področju prostovoljstva Kot je izpostavil, imamo "Slovenci pomembno tradicijo na področju prostovoljstva in ta se vedno pokaže v najtežjih trenutkih". Ob tem je spomnil na obdobje vojn v jugovzhodni Evropi, ko so se s pomočjo prostovoljstva razvile oblike pomoči za begunce, in na solidarnost v času naravnih nesreč.

Türk: Prostovoljci so svojevrstna elita Občutljivost za vključevanje vedno večjega števila ljudi v dogajanje v socialnem okolju po predsednikovem mnenju pomeni "odlično osnovo resnične demokracije, v kateri sodelujejo vsi. S tega stališča ste prostovoljci svojevrstna elita, ki vas krasi dobra volja, pozitivna naravnanost, velika srčnost in zgled, ki ga dajete".

Cotman: Zdi se, da čas, v katerem živimo, ni najbolj naklonjen prostovoljstvu Po besedah ministrice za delo družino in socialne zadeve Marjete Cotman se zdi, da čas, v katerem živimo, ni najbolj naklonjen prostovoljstvu. "Tisti posamezniki in organizacije, ki boste danes prejeli priznanja, dokazujete, da temu ni tako," je poudarila ministrica.

Prostovoljno delo kot socialno gibanje Organizirano prostovoljno delo ima po mnenju predsednice Slovenske filantropije Anice Mikuš Kos poseben pomen, saj "rešuje probleme, ki jih država še ne rešuje ali pa, ki jih ne rešuje več". Dodala je, da v tem smislu vidi "to prostovoljno delo kot socialno gibanje", ki opozarja na pomanjkljivosti in potrebe v družbi ter jih poskušajo tudi reševati.

"Ključni namen tega natečaja seveda ni tekmovanje," je poudaril predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Matjaž Štolfa in pojasnil, da želijo z njim promovirati prostovoljno delo, ki pri nas še nima tolikšnega pomena, kot bi si ga zaslužilo.

Podelitev priznanj naj prostovoljkam in prostovoljcem Cotmanova je podelila posebno priznanje Francki Smrekar, Dušanu Flisarju in Društvu informacijski center Legebitra ter priznanja naj prostovoljkam in prostovoljcem 2007 v treh starostnih kategorijah Nuši Tojnko, Mihu Brkinjaču, Darji Potočnik, Blažu Šelekar, Mariji Cehner in Marjanu Pintariču.

Türk pa je podelil priznanje Krajevni organizaciji Rdečega križa Skoke za naj prostovoljski projekt 2007.

Natečaj za naj prostovoljko in prostovoljca leta ter naj prostovoljski projekt je že šesto leto pripravil MSS.

Ne spreglejte