SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk predlagal Sekolca za kandidata za slovenskega arbitra

2

termometer

Predsednik republike Danilo Türk je predlagal Jerneja Sekolca za kandidata za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Iz urada predsednika republike so še sporočili, da so predlog o njegovi kandidaturi že posredovali v nadaljnje odločanje državnemu zboru. SD, Desus, LDS, Zares in SNS bodo kandidata podprle Türk je predlog za imenovanje Sekolca za slovenskega arbitra podal po posvetih z vodji poslanskih skupin, ki so potekali v sredo. Sekolcu so podporo izrazili vodje poslanskih skupin SD, Desus, LDS, Zares in SNS, z njegovim imenovanjem pa se strinjajo tudi štirje od petih nepovezanih poslancev ter poslanec madžarske narodne skupnosti. SDS o arbitru ne bi odločala pred volitvami Poslanska skupina SLS o morebitni podpori Sekolcu še ni sprejela odločitve, ob posvetu s predsednikom republike pa je znova poudarila, da je ključnega pomena opredelitev predmeta spora. V SDS menijo, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred verjetnimi predčasnimi volitvami, vodja poslanske skupine Jože Tanko pa se posveta pri Türku ni udeležil.

O predlogu mora zdaj odločiti še državni zbor Kandidaturo Sekolca za člana arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško je v ponedeljek soglasno podprl sodni svet, prejšnji teden pa je pozitivno mnenje o Sekolcu sprejela tudi vlada. O predlogu predsednika države o imenovanju Sekolca mora sedaj odločati še državni zbor, kjer je potrebna podpora za izvolitev večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

Kdaj bi DZ lahko odločal o kandidatu, še ni znano, vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer pa je menil, da bi lahko poslanci o kandidatu odločali na redni seji, ki se bo začela 19. septembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin