SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi iz koalicije predlog Kolar Celarčevi, naj razmisli o odstopu

1,45

termometer

Milojka Kolar Celarc
Foto: STA

Interpelacija, ki jo je SDS vložila proti ministrici Milojki Kolar Celarc, še odmeva v DZ. Nekateri v opoziciji pozivajo premierja Mira Cerarja k njeni zamenjavi, nasvet, naj ministrica premisli o odstopu, pa je danes prišel tudi iz koalicije. Po ocenah Franca Jurše (DeSUS) bi to bilo boljše, kot pa da več ur preživi na poslanskem "žaru".

Medtem ko v SMC svojo ministrico branijo, v koalicijski DeSUS ne skrivajo kritik do dela Kolar Celarčeve. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi ob robu seje DZ je spomnil, da so ji ob lanski interpelaciji postavili nekaj zahtev, a marsikakšne ni izpolnila. Prejeli so tudi pisma posameznikov, da ministrica eno govori v DZ, drugo pa v institucijah in zavodih, je navedel.

Poslanci DeSUS bodo verjetno podprli interpelacijo

Tako je prepričan, da bo Kolar Celarčeva tokrat bistveno težje kot prvič dobila podporo DeSUS. V poslanski skupini in stranki se bodo o tem temeljito pogovorili, že danes pa je napovedal, da ministrice zagotovo ne bodo podprli vsi poslanci DeSUS, pač pa bodo verjetno podprli interpelacijo. "Bistveno boljše bi bilo, da odstopi, kot pa da se da na žar in jo od pet do osem ur tukaj vrtijo ter gre strahovito slabe volje iz DZ," je bil oster vodja poslancev DeSUS, ki bi "ministrici kot človek človeku predlagal, naj o tem premisli".

"Bistveno boljše bi bilo, da odstopi, kot pa da se da na žar in jo od pet do osem ur tukaj vrtijo ter gre strahovito slabe volje iz DZ," je bil oster vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. "Bistveno boljše bi bilo, da odstopi, kot pa da se da na žar in jo od pet do osem ur tukaj vrtijo ter gre strahovito slabe volje iz DZ," je bil oster vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Foto: STA

Kolar Celarčeva je po vloženi interpelaciji v petek opozorila na lobije in pritiske, s katerimi naj bi se spopadala pri svojem delu.

Če so državljanke in državljani ter bolniki lobiji, potem se Jurša, kot je danes dejal, s tem strinja, sicer pa ne.

V SD se bodo odločili med počitnicami

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi ob robu seje DZ ocenil, da je zdravstvo v hudem položaju, ministrica pa naj bi kljub nekaterim dobrim idejam te zelo slabo uresničevala. "Kar pa je najslabše pri politiku, ni pripravljena poslušati in se pogovarjati z zainteresirano javnostjo," je poudaril Han. Spomnil je na zakonodajo, ki je v tem delu javnosti ne podpirajo.

V SD bodo interpelacijo prebrali in se med počitnicami odločili o podpori. Pred nekaj tedni je sicer Han ocenil, da je ministrici stanje ušlo iz nadzora. Ob vprašanju, ali jo kljub temu na interpelaciji lahko podprejo, je danes spomnil, da zahtevajo pogovor o razmerah v zdravstvu, kar se bo zaradi interpelacije verjetno zgodilo hitreje kot bi se sicer.

"Kar pa je najslabše pri politiku, ni pripravljena poslušati in se pogovarjati z zainteresirano javnostjo," je poudaril Matjaž Han iz SD. "Kar pa je najslabše pri politiku, ni pripravljena poslušati in se pogovarjati z zainteresirano javnostjo," je poudaril Matjaž Han iz SD. Foto: Matej Leskovšek

"Skupaj bomo morali oceniti, kako naprej," je dejal Han, a je dodal, da se zaveda, da ministrica sama ne more zagotoviti več denarja za zdravstvo, pač pa bo morala svojo nalogo opraviti vlada. Tudi če ministrica interpelacije ne prestane, minusa v bolnišnicah ne bodo pokrili in čakalne vrste ne bodo takoj krajše, je še prepričan.

NSi: Dobro bi bilo, da bi Cerar ministrico čim prej odstavil

V NSi so že napovedali podporo interpelaciji. Po njihovih ocenah bi bilo dobro, da bi premier ministrico čim prej sam odstavil, saj naj ne bi uspešno reševala nakopičenih težav v zdravstvu, je danes v izjavi novinarjem ponovila predsednica NSi Ljudmila Novak. Spomnila je še, da zakoni niso usklajeni z zainteresirano javnostjo, zdravstveni zavodi pa so v težavah. Razlogov za odhod ministrice je po njenem mnenju dovolj.

Ob očitkih Kolar Celarčeve in SMC, da lobiji zavirajo spremembe, pa je Novakova povedala, da v NSi podpirajo sprejem reforme. To so tudi sami pripravili, ministričine rešitve pa niso v prid izboljšanja stanja v zdravstvu, ampak korak nazaj. Novakova je zatrdila, da v NSi niso nikakršen lobi, prav tako ne strokovna javnost.

Poslanec Levice Miha Kordiš se strinja, da sredstva iz slovenskega javnega zdravstva odtekajo, ampak po njegovem največ po poteh legalizirane korupcije, skozi privatizacijo zdravstvenega sistema v koncesijah in dopolnilno zdravstveno zavarovanje skozi komercialne zavarovalnice. "Tu je ministrica zagotovo naredila premalo, medtem ko se interpelacijski očitek desnice glasi, da je še to malo preveč," je pojasnil Kordiš.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek ocenjuje, da je Kolar Celarčeva najšibkejša točka te vlade in bi morala že davno odstopiti. "Obljube vlade so bile velike, zdravstvo pa je v vedno slabšem stanju," je poudaril. Cerar po Dobovškovem mnenju posredno odgovarja za to, da ministrica še vedno deluje na tak način.

Med glavnimi razlogi za že drugo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo je SDS med drugim navedla neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. Ministrica je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin