SiolNET. Novice Slovenija
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je bil eden od najpomembnejših dni v naši zgodovini

1,00

termometer

Slovenska zastava
Foto: Bor Slana

Pred natanko 27 leti je takratna slovenska skupščina sprejela in razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija od Jugoslavije odcepila tudi v pravnem smislu. Na ta dan od leta 1997 zato praznujemo dan ustavnosti, ki ga je ustavno sodišče zaznamovalo s četrtkovo slavnostno sejo.

Na četrtkovi slavnostni seji ustavnega sodišča je zbrane nagovoril novi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, ki se mu zdi pomembno, da ustavno sodišča, ki presoja, ali so posamezne odločitve sodišč in zakoni v skladu z ustavo, vedno znova kaže svojo neodvisno držo, pri tem pa tudi ustrezno argumentira svoje odločitve.

Prav z dobro argumentacijo namreč gradi, ohranja in utrjuje svoj ugled, s tem pa tudi samo pripomore k spoštovanju svojih odločb, je dejal.

Marjan Šarec Novice Šarec: Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko

Kranjc proti aktivističnemu obravnavanju sovražnega govora

Slavnostni govor je imel zaslužni profesor pravne fakultete v Ljubljani Janez Kranjc, ki je med drugim opozoril na pomen avtonomnosti pravosodne sfere, tudi ko gre za pregon sovražnega govora.

Pri pregonu slednjega mora ta ohraniti svojo avtonomnost in ga preganjati ob upoštevanju vseh razsežnosti vloge in poslanstva kazenskega prava, je dejal. Zavzema se za pravno in neaktivistično obravnavanje sovražnega govora.

Aleš Vovk - Raay Trendi Raay: Da Slovenija ne more zmagati na Evroviziji, je neumnost #intervju

Od sprejetja do danes je ustava že doživela nekaj sprememb

Osnutek slovenske ustave, ki je bil pozneje v državnem zboru sicer nekoliko preoblikovan, je v podvinskem gradu leta 1990 pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil pravnik Peter Jambrek.

Od sprejetja do danes je ustava že doživela nekaj sprememb, nazadnje, ko so poslanci vanjo vnesli pravico do pitne vode, še pred tem pa fiskalno pravilo in novo referendumsko ureditev.

J Novice Rusinja: Včasih mi je žal, da smo izbrali Slovenijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin