Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
30. 1. 2013,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 30. 1. 2013, 16.21

8 let

Tauferjevi dokazi o prisluškovanju ostajajo skrivnost

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veno Taufer nam na vprašanje, ali je domnevno prisluškovanje svojemu telefonu prijavil policiji, ni odgovoril.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je na ponedeljkovi novinarski konferenci zatrdil, da že dober mesec dni prisluškujejo njegovemu telefonu, elektronsko pošto pa blokirajo. Po njegovih besedah je njegova telefonska številka očitno zanimiva za "nek podmladek".

Taufer pravi, da je vajen prisluškovanja

Kot je dejal, je že od novembra 1958, ko so zaradi članka v Reviji 57 zaprli Jožeta Pučnika, navajen, da so ga zasliševali, mu zasledovali in prisluškovali. Leta 1989 je bilo tega konec in takrat je začel "normalno dihati". Ker je bil prisluškovanja vajen, ga je pred dobrim mesecem dni tudi hitreje opazil.

"Sprva so mi rekli, da sem paničen, da to je nemogoče, ker sem govoril, da smo z enim korakom že v Severni Koreji," je dejal. Ko je dokazal, da je to res, pa so se po njegovih besedah zgrozili. "Blokirajo nam elektronsko pošto. Po šestkrat, sedemkrat moram poslati isto pismo. Ne dobivamo pošte. Dogaja se, da se pokvari telefon," je dogodke opisal Taufer.

Taufer: Prisluškovalci ne puščajo prstnih odtisov in se ne podpisujejo

Ker na novinarski konferenci ni povedal, kdo mu prisluškuje, niti ni predstavil nobenih dokazov za svoje trditve, smo Tauferju na Planet Siol.net poslali naslednja vprašanja:

‒ Kdo točno prisluškuje vašemu telefonu? ‒ Kakšne dokaze imate o tem, da vam prisluškujejo in ali ste te dokaze pripravljeni predstaviti javnosti? ‒ Ste to, da vam prisluškujejo, prijavili policiji? Če je odgovor ne, zakaj ne?

Taufer nam je na naša vprašanja poslal tak odgovor: "Verjetno si lahko mislite, da prisluškovalci oziroma blokatorji elektronske komunikacije ne puščajo prstnih odtisov in se ne podpisujejo. O dokazih sem govoril na tiskovni konferenci in nimam več kaj dodati."

Dokazi o prisluškovanju in to, ali je grob poseg v zasebnost, ki naj bi se mu dogajal, Taufer prijavil policiji, torej ostaja skrivnost.

V začetku leta 2012 so mediji poročali, da je iz arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV) razvidno, da je bil sodelavec tajne politične policije tudi Taufer, ki naj bi deloval pod imenom "filozof", vendar je Taufer to zanikal.

Župevčevo poklicala njena telefonska številka

Ob nenavadnem dogajanju s Tauferjevimi komunikacijskimi sredstvi je treba spomniti na nekatere podobne primere iz zadnjih let.

"Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom," je septembra 2011 o dogodkih s telefonom Melite Župevc, takrat še poslanke SD, dejal Zaresov poslanec Tadej Slapnik.

Domnevno nezakonit poseg v zasebnost telekomunikacij Župevčeve je takrat obravnavala tudi Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je sprejela sklep, da si je Slapnik dogodek preprosto izmislil.

Kunstelj Janšo obtožil prisluškovanja Drnovšku

Poleti 2011 so policisti so opravili preiskavo glede navedb blogerja Mitje Kunstlja, da so nekdanjemu predsedniku republike Janezu Drnovšku v zadnjem obdobju njegovega življenja nezakonito prisluškovali. Kunstelj je namreč na svojem blogu Mikstone zapisal, da je "Janša med drugim naročil prisluškovanje in vdor v zasebno korespondenco Janeza Drnovška, potem ko se je slednji umaknil na Zaplano in tam umrl".

Poleg Drnovška naj bi nezakonito prisluškovali tudi nekdanjemu poslancu SDS Ivu Hvalici, nekdanjemu premierju in evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu in nekdanjemu finančnemu ministru Andreju Bajuku, zaradi česar sta poslanski skupini SD in Zares zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Ne spreglejte