Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2008,
7.56

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 7.56

8 let, 6 mesecev

Švicarski predsednik na delovnem obisku v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji je na delovni obisk prispel švicarski predsednik Pascal Couchepin, ki ga je sprejel predsednik države Danilo Türk.

V kratki izjavi po pogovorih sta predsednika izpostavila odlične odnose med državama na več področjih. Kot je v izjavi za javnost dejal predsednik Türk, sta s švicarskim gostom med drugim govorila o prioritetah predsedovanja Slovenije EU, Couchepin pa je izpostavil, da je Švica na drugem mestu, za Avstrijo, po številu tujih naložb v Sloveniji. Švicarski predsednik se bo sestal tudi s predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem in premierom Janezom Janšo.

Couchepin in Janša o dvostranskih in evropskih temah

Švicarskega predsednika Pascala Couchepina, ki se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji, sta poleg predsednika republike Danila Türka sprejela še premier Janez Janša in predsednik DZ France Cukjati. Kot so sporočili iz kabineta premiera, sta Janša in Couchepin govorila o dvostranskih odnosih in aktualnih evropskih temah.

Pozitivno ocenila razvoj sodelovanja med državama Janša in švicarski predsednik sta pozitivno ocenila razvoj sodelovanja med državama, ki je zelo intenzivno zlasti na področjih gospodarstva in znanosti. Z uveljavitvijo v nedeljo podpisanega sporazuma o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju se bodo stiki na omenjenih področjih lahko še bolj okrepili. Slovenski premier se je sogovorniku tudi zahvalil za nepovratna sredstva, ki jih bo Slovenija v naslednjem petletnem obdobju prejela v okviru švicarskega kohezijskega prispevka za nove članice EU.

Janša je Couchepinu predstavil aktualne izzive, s katerimi se srečuje Slovenija kot predsedujoča Svetu EU. Posebno pozornost je posvetil okoljsko-energetskim vprašanjem ter razmeram na Zahodnem Balkanu. Sogovornika sta se strinjala, da bo vključitev Švice v schengensko območje, ki je načrtovana za mesec november, pomembno prispevala k nadaljnji krepitvi sodelovanja članic EU in Švice, so še sporočili iz kabineta premiera.

Švicarskega predsednika je sprejel tudi predsednik DZ Cukjati, ki je gostu predstavil delovanje zakonodajne veje oblasti v Sloveniji in mu podrobno pojasnil odnos med državnim zborom in državnim svetom, so sporočili iz DZ. Couchepina je zanimala še priljubljenost slovenskih politikov v javnosti, spregovorila pa sta tudi tudi o številu poslank v parlamentu in o zahtevani ženski kvoti na parlamentarnih volitvah.

Cukjati in Couchepin sta osrednjo pozornost sicer namenila aktualnemu vprašanju neodvisnosti Kosova, o katerem bo DZ odločal na izredni seji v sredo, so še zapisali v DZ.

Ne spreglejte