Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

družina

Petek, 13. 5. 2011, 14.38

8 let

Svetlik: Pomemben je enak odnos do vseh vrst družin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ivan Svetlik se je ob mednarodnem dnevu družine (15. maja) srečal z različnimi družinami: z več otroki, posvojiteljsko, družino z istospolnima partnerjema, rejniško in enostarševsko družino.

"Pomembno je, da imamo enak odnos do vseh družin. Država mora zagotoviti uživanje pravic prav vsem," meni minister Svetlik. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so se letos odločili ob mednarodnem dnevu družin povabiti različne vrste družin, da se z njimi vsaj v kratkem pogovorijo o izkušnjah, problemih in morebitnih predlogih, je pojasnil. "V družini se poskrbi za to, da bo družba živela naprej" Minister poudarja, da je z vidika družbe družina tista celica, kjer se doseže varnost za posameznika na primarni ravni in kjer se poskrbi za to, da bo družba živela naprej. "Ljudje iščemo različne oblike medsebojnega sobivanja" "Tisto, kar je za nas pomembno, kar smo danes tudi demonstrirali je, da imamo enak odnos do vseh družin. Ljudje iščemo v svojem življenju različne oblike medsebojnega sobivanja. Čeprav smo relativno homogen kulturni prostor, so jih doslej že veliko našli tudi v Sloveniji," je prepričan minister za delo.

Različnih vrst družin je veliko in država mora po Svetlikovem mnenju oblikovati odprt koncept, kjer lahko vse te družine normalno uživajo svoje pravice, ki jih mora država vsakemu zagotoviti. Ob tem je poudaril, da noben otrok ne bi smel biti v manj ugodnem položaju kot vsi ostali otroci, ker živi v takšni ali drugačni družini.

Družinski zakonik doživlja "težko pot" S to politiko ministrstvo za delo po njegovih besedah želi tudi nadaljevati, zato so tudi pripravili družinski zakonik, ki doživlja "težko pot" skozi proceduro odločanja. Prihodnji teden bo zakonik v drugem branju in minister upa, da bodo poslanci naklonjeni spremembam, ki gredo po njegovi oceni v korist otroka in družine.

Svetlik: Imamo visok standard skrbi za družine "Primerjalno ima Slovenija visok standard kar zadeva skrb za družine. Imamo tudi posebne programe podpiranja večjih družin, enostarševskih in podobno. Želimo, da bi to raven politike vzdrževali še naprej," poudarja minister.

Izpostavlja, da v času krize niso zmanjševali pravic družinam. V ministrstvu si bodo po njegovih besedah prizadevali - vsaj dokler bo sam minister - da se kaj takega ne bi zgodilo.

"Korist otroka je treba zagotoviti v katerikoli družini" Vse pobude glede družinskega zakonika so dobrodošle, pravi minister in dodaja, da hkrati vztrajajo, da je treba korist otroka zagotoviti v katerikoli družini, ne glede na obliko sobivanja.

"Ne moremo pristati na to, da obstaja samo en model družine" "Moramo biti odprta družba in pustiti ljudem, da iščejo poti skozi življenje vsak na svoj način. Ne moremo pristati na to, da obstaja samo en model družine, ki ga uzakonimo, vse druge državljane glede drugačne izbire pa postavimo v deprivilegiran položaj. Tega ne moremo dopustiti," je še pristavil minister za delo Ivan Svetlik.

Ne spreglejte