Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
12.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Univerza v Ljubljani Ivan Svetlik

Sobota, 4. 5. 2013, 12.07

7 let, 12 mesecev

Svetlik in Duhovnik: Trenutne težave univerze je mogoče prebroditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za mesto rektorja Univerze v Ljubljani (UL) se bosta 18. junija potegovala Ivan Svetlik in Jožef Duhovnik. Novega rektorja glede na slabo finančno situacijo čaka težko delo.

Kljub temu oba verjameta, kot sta dejala, da lahko skupaj z zaposlenimi in študenti prebrodijo trenutne težave in naredijo nove korake v razvoju univerze.

Nekdanji minister za delo in profesor Fakultete za družbene vede (FDV) Ivan Svetlik pravi, da za položaj rektorja ljubljanske univerze kandidira, ker je z univerzo in visokim šolstvom tesno povezan vse od začetka svoje delovne kariere.

Svetlik je kot prorektor UL vzpostavil sistem tutorstva V času, ko je bil dekan FDV, so namreč začeli graditi sodobne prostore, v času njegovega predsedovanja svetu za visoko šolstvo pa je bila izvedena prva akreditacija visokošolskih programov in institucij v Sloveniji. Kot je še spomnil, je bil med drugim tudi pisec prvega besedila poslanstva UL sredi 90. let, kot prorektor UL pa je vzpostavil sistem tutorstva in karierne centre na ravni univerze.

Svetlik verjame, da lahko "skupaj z zaposlenimi in študenti, ki predstavljajo največjo koncentracijo znanja in talentov v državi, napravijo nove korake v razvoju in prebrodijo tudi sedanje težave".

Duhovnik: Vsi skupaj želimo družbi vrniti dodano vrednost v znanju in kreativnosti V to je prepričan tudi njegov protikandidat, profesor Fakultete za strojništvo Jožef Duhovnik. "Univerza v Ljubljani je del naše države, zato je prav, da država prepozna, da je univerza matica univerzitetnega študija," meni Duhovnik in dodaja, da vsi skupaj, študentje, profesorji, zaposleni na UL želijo "družbi vrniti dodano vrednost v znanju in kreativnosti".

Duhovnik je mnenja, da mora imeti rektor kakovostne in v svetu priznane univerze ustrezen znanstveni opus. Zato njegov program dela, kot je pojasnil, temelji na akademskih vrednotah, vrhunskosti raziskovalnega in umetniškega ustvarjanja ter nenazadnje na urejenem delovanju univerze tako, da bo postala "vitka in dinamična ustanova".

Tudi Svetlik v svojemu programu dela daje večji poudarek razvoju kot reševanju aktualnih finančnih vprašanj. Prepričan je, da so dolgoročno le ustrezne razvojne poteze - večja internacionalizacija, dvig kakovosti, krepitev raziskovanja in prenos znanja - porok za izboljšanje razmer.

Svetlik verjame, da se z ustrezno podporo "dobremu delu in študiju" ter z medsebojnim povezovanjem znotraj in izven univerze lahko okrepi njen položaj kot ene osrednjih institucij v državi kot tudi njena prepoznavnost v svetu. Ker je rok za predložitev programa 15. maj, ga Svetlik, kot je omenil, sicer še ne more podrobneje predstaviti.

O tem, kako bosta edina kandidata za rektorja ljubljanske univerze, če bosta izvoljena, zagotovila denar za vse bolonjske dodiplomske in podiplomske študijske programe, vključno s 5. letnikom, pa je Svetlik odgovoril, da mora biti to vprašanje razrešeno že pred nastopom mandata novega rektorja.

Ker še ni bil vključen v vse analize dejanskih stroškov, je za Duhovnika vsaka izjava preuranjena, a verjame, da se da v sozvočju vseh zaposlenih in predvsem z razumnim pristopom zagotoviti prepotrebna sredstva.

Za Duhovnika je ključnega pomena redno in kakovostno študiranje Za Duhovnika je sicer ključnega pomena redno in kakovostno študiranje in kako s projekti poiskati na vsakem področju primerne uporabnike, da diplome ne postanejo same sebi namen, ampak "dobra popotnica diplomanta UL za čimprejšnjo zaposlitev po končanem študiju".

Duhovnik pravi, da bi bilo prav, če bi s protikandidatom dobila možnost, da se soočita pred študenti in predstavita svojo vizijo programa dela. Dodal je, da bo vesel, če bodo študentje lahko prepoznali njegovo dosedanje pedagoško delo, med drugim njegov prispevek pri prenovi strojništva po bolonjski prenovi.

Duhovnik, sicer tudi predsednik neparlamentarne Krščanske demokratske stranke, je pojasnil tudi, da je članstvo v stranki "zamrznil".

Svetlik poudarja, da je podpora študentov izjemno pomembna ne le za izvolitev rektorja, temveč tudi za uspešno delo kasneje. Sam ne pričakuje njihove vnaprejšnje podpore. Pač pa se z njimi veliko pogovarja, da bi lahko njihove predloge vključil v program dela, če bo izvoljen.

Kot je znano, se sedanjemu rektorju Stanislavu Pejovniku štiriletni mandat izteče septembra, znova pa ne bo kandidiral.

Ne spreglejte