Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
15.16

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Simon Vrhunec David Mishaly

Četrtek, 20. 6. 2013, 15.16

7 mesecev, 2 tedna

Svet pacientov UKC Ljubljana za ohranitev programa otroške srčne kirurgije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet pacientov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne vidi razloga, da pri prizadevanjih za ohranitev programa otroške srčne kirurgije, ne bi podprli vodstva UKC.

Člani Sveta pacientov namreč menijo, da je kakovostna in varna obravnava tisto, kar je najpomembnejše in naj ostane vodilo tudi vnaprej. Kot so sporočili z UKC, svet pacientov meni, da je zdravljenje otrok v domačem okolju pomembno, tako za starše in širše družine kot tudi za zdravnike, ki se lahko hkrati tudi učijo in počasi prevzemajo program operacij.

KPK: Več let trajajoča protipravnost Generalni direktor UKC Simon Vrhunec je namreč na torkovi seji sveta pacientov članom pojasnil zaplet glede sodelovanja z izraelskim srčnim kirurgom Davidom Mishalyjem. Komisija za preprečevanje korupcije je konec maja objavila poročilo, v katerem je ugotovila, da so odgovorne osebe UKC Ljubljana pri izvajanju otroškega kardiokirurškega programa omogočile več let trajajočo protipravnost.

Mishaly operiral brez ustrezne slovenske licence Mishaly je po ugotovitvah komisije večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence, UKC Ljubljana pa je s plačevanjem njegovega honorarja nezakonito porabljala javna sredstva. Prav tako je komisija ugotovila, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih srčnih kirurgov za tovrstno zdravljenje.

Gantar je pričakoval, da bo Vrhunec odstopil Minister za zdravje Tomaž Gantar je zaradi očitkov komisije izrazil pričakovanje, da bo Vrhunec odstopil, medtem ko je ta to možnost skupaj z očitki protikorupcijske komisije zavrnil.

Strokovni svet UKC Ljubljana je v sredo ocenil, da so rezultati programa otroške srčne kirurgije dobri in da je bil izhodiščni cilj, da naj bi domačega kirurga za samostojno delo na tem področju usposobili v dveh letih, v celoti nerealne. Zato je strokovni svet ocenil, da izobraževanje kirurga v UKC poteka ustrezno, delež in nabor operacij, ki jih izvaja samostojno, se povečuje, ustrezen je tudi njegov strokovni razvoj. Ocenili so tudi, da je treba najti ustrezno organizacijsko obliko izvajanja tega programa tako, da bo program vodila pravno formalno pooblaščena strokovna oseba.

Ne spreglejte