Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
15.50

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

UKC Ljubljana Simon Vrhunec

Sreda, 31. 1. 2018, 15.50

6 let, 2 meseca

Vrhunec: Zakon o javnih naročilih smo 100-odstotno spoštovali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Simon Vrhunec | Foto STA

Foto: STA

Simon Vrhunec, ki je bil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana večino časa, na katerega se nanaša revizija računskega sodišča, je poudaril, da so postopki nabave v UKC med njegovim vodenjem tekli zakonito. "Zakon o javnih naročilih smo 100-odstotno spoštovali," je dejal.

Simon Vrhunec se je na čelo UKC Ljubljana zavihtel leta 2009. S polnimi pooblastili ga je vodil en mandat, nato pa od avgusta 2013 do avgusta 2015 kot vršilec dolžnosti, saj ni dobil vladnega soglasja k imenovanju.

Vrhunec je danes za STA dejal, da si je v obdobju vodenja UKC zadal cilj zakonitega poslovanja v korist bolnikov. To je, kot pravi, tudi ves čas poudarjal. Sam je podpisoval pogodbe, sklenjene na podlagi javnih razpisov, medtem ko je bilo naročilnic bistveno več in so jih podpisovali poslovni direktorji klinik.


Preberite še:

"V UKC Ljubljana več kot polovico materiala nabavili mimo zakona"
UKC za milijone evrov naročil izpeljal brez javnih razpisov


O obsegu nakupa medicinske opreme in materiala prek napotnic je dejal, da se je UKC velikokrat spopadal z izrednimi razmerami, ko so morali nujno nakupiti določen material. In v takšnih primerih je po zakonu tudi mogoče opraviti nabavo v vrednosti več kot 24 tisoč evrov prek naročilnice.

Vrhunec trdi, da je bilo spornih nakupov le 20 odstotkov vse mase materialov

Ob tem pa Vrhunec trdi, da je bilo teh sivih con precej manj, kot jih je ugotovilo računsko sodišče. Po njegovih navedbah je bilo takšnih nakupov le 20 odstotkov vse mase materialov. "Po mojih informacijah se zdaj ta delež kvečjemu povečuje," je dodal.

"Kar zadeva mene, so bili postopki zakoniti. Če so se posamezni postopki odvili drugače, pa morajo to ugotoviti pristojni organi," je dejal in dodal, da bi bil lahko kvečjemu objektivno odgovoren, subjektivno pa ne, če so se nepravilnosti res dogajale.

Poudaril je, da je bila njegova ekipa edina, ki ji je uspelo zniževati stroške materiala. Za Bojana Urana, ki je bil v njegovem času vodja nabave, pa Vrhunec Verjame, da je delal korektno oziroma ni imel informacije, da ne bi bilo tako.

Sum na postopek revizije računskega sodišča

Sicer pa ima Vrhunec tudi pomisleke glede postopka revizije. Kot je dejal, ga med pripravo revizije računsko sodišče ni niti enkrat povabilo na razgovor ali z njim navezalo stika, da bi jim lahko pojasnil očitke.

Andrej Baričič je UKC kot v. d. generalnega direktorja vodil od 11. avgusta do 9. decembra 2015. Komentarja na ugotovitve računskega sodišča, sploh glede na to, da je UKC vodil le krajši čas, pa nima.

Revizijsko poročilo računskega sodišča razkriva, da je UKC Ljubljana okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal brez zakona o javnem naročanju. Gre skupaj za okoli 70 milijonov evrov.  | Foto: Klemen Korenjak Revizijsko poročilo računskega sodišča razkriva, da je UKC Ljubljana okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal brez zakona o javnem naročanju. Gre skupaj za okoli 70 milijonov evrov. Foto: Klemen Korenjak Brigita Čokl pa je UKC kot v. d. generalnega direktorja vodila od 10. decembra 2015 do 9. maja 2016. Čas revizije UKC se je torej nanašal na tri tedne pod njenim vodstvom. Čoklova je za STA dejala, da je sicer danes prejela pošto, ni je pa še pogledala, zato za zdaj ne more komentirati ugotovitev.

Računsko sodišče je namreč v reviziji pravilnosti nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala ter učinkovitosti pridobivanja in upravljanja z opremo v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 ugotovilo pomembne kršitve zakona o javnem naročanju.

Ključno razkritje tokratnega revizijskega poročila je, da je UKC Ljubljana v tem obdobju okoli 54 odstotkov zdravstvenega materiala nabavljal mimo zakona o javnem naročanju. Gre skupaj za okoli 70 milijonov evrov. Sodišče je zaradi suma kaznivih dejanj in korupcije policiji posredovalo revizijsko poročilo in naznanilo osebe, za katere meni, da so odgovorne. Gre za generalne direktorje UKC v tem obdobju in zaposlene v nabavi.

Ne spreglejte