Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2013,
21.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 22. 9. 2013, 21.50

8 let, 5 mesecev

Sumi nad Medjo za NLB nič dobrega, na prevzem Mercatorja brez vpliva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zadnje preiskave, v katere je vpleten Janko Medja, NLB-ju gotovo ne koristijo, a na prodajo Mercatorja ne bi smele imeti vpliva, so si skorajda edini ekonomisti, s katerimi smo govorili.

Po petkovi akciji kriminalistov, ti so v sedmih hišnih preiskavah, med drugim pri šefu uprave NLB Janku Medji in prvemu nadzorniku banke Francetu Arharju, iskali dokaze za sum zlorabe notranjih informacij pri prodaji Mercatorja v času, ko je bil Medja še pri Unicredit banki, je v soboto zasedal še nadzorni svet NLB. Po izredni seji nadzornikov Medja ostaja na šefovskem stolčku največje banke v državi, se bo pa zato izločil iz vseh poslovnih odločitev, povezanih z Mercatorjem in njegovim kupcem, hrvaškim Agrokorjem.

Vpletenost Medje obremenjuje NLB A kaj pravzaprav dogodki preteklih dni pomenijo za našo največjo banko? Lahko pomembno vplivajo na to, kakšna bo njena usoda?

Po mnenju ekonomistov Mateja Lahovnika in Bogomirja Kovača nedavno dogajanje v zgodbo o NLB-ju ne prinašajo nič pozitivnega. Podobno razmišlja tudi Maks Tajnikar. Po mnenju Lahovnika je vpletenost Medje v preiskavo obremenjujoča okoliščina, sploh ker je zaupanje v NLB že tako in tako načeto.

Da bi zadnje preiskave utegnile vplivati na postopek prodaje najboljšega soseda največjemu živilskemu podjetju na Hrvaškem, pa lahko beremo v nekaterih hrvaških medijih. Nekateri tamkajšnji spletni portali so namreč namignili, da bi dogodki lahko privedli celo do prekinitve postopka nakupa Mercatorja, ki ga vodi Agrokor.

Čudna igra okoli Mercatorja »V ozadju NLB-ja in Mercatorja se očitno res veliko dogaja. Kot kaže, so v igri veliki finančni vložki. Mednarodne banke in drugi akterji igrajo okoli Mercatorja zelo čudno igro. Sumim, da so v ozadju velike špekulacije, v katere je vključen mednarodni špekulantski kapital.« Tako razmišlja ekonomist Marko Jaklič.

Po drugi strani tako Kovač kot Tajnikar dvomita, da bi dogodki lahko vplivali na že začeto prodajo Mercatorja. A vendar je bi bilo tudi to mogoče. »Če se bo izkazalo, da je šlo za sporne posle, v tem primeru bi se regulatorji lahko odzvali,« pravi Kovač.

Ne spreglejte