Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
18.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 18.54

8 let

"Sum nezakonitega prisluškovanja moramo preveriti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar (Zares) je dejal, da je komisija na današnji seji imenovala pooblaščeno skupino.

Ta bo preverila, ali je prišlo do nezakonitega prestrezanja komunikacij novinarke Dnevnika. "To moramo preveriti" Gantar je pojasnil, da je komisija v torek prejela pobudo glavnega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka, da obstaja sum nezakonitega prestrezanja komunikacij novinarke omenjenega časnika. "Komisija se je seznanila z dopisom in ugotovila, da moramo to preveriti," je dejal.

"Pri operaterjih bomo preverili, kaj se je dogajalo"

Pojasnil je še, da jim je časnik Dnevnik posredoval ustrezne telefonske številke, na katerih naj bi prišlo do nezakonitega prestrezanja. Dodal je, da bo skupina pri telefonskih operaterjih in službah, ki jih komisija nadzira, preverila, "ali se je s temi številkami kaj dogajalo".

Po Gantarjevem mnenju bo skupina preverjanje najverjetneje opravila naslednji teden. "In potem se bomo odločili, kako in kaj naprej," je še povedal.

Poslanec SDS in član komisije Miro Petek je dejal, da je komisija na današnji seji tudi soglasno sprejela njegov predlog, naj se preuči, ali je v Sloveniji v zadnjem času prišlo do večjih aktivnosti tujih obveščevalnih služb, s poudarkom na srbski obveščevalni službi.

Je šlo za vdor tujih obveščevalnih služb? Petek je pojasnil, da je na seji predlagal, naj se preuči, "ali je v tem času prišlo do kakšnega vdora tujih obveščevalnih služb v Sloveniji oziroma da se preuči, ali je bila v bližnji preteklosti kaj bolj aktivna srbska obveščevalna služba". "To je bilo sprejeto, s tem, da se ne bo omejilo samo na srbsko obveščevalno službo, ampak na vse obveščevalne službe, ki na nek način delujejo v Sloveniji," je še dodal. Dejal je še, da pričakuje, da bo ta zahteva komisije prišla do Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) v četrtek. Poudaril je še, da pričakuje od Sove, da bo komisiji čim prej poslala odgovor.

Ne spreglejte