Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 10. 2014,
13.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivan Štuhec

Sobota, 4. 10. 2014, 13.11

7 let, 12 mesecev

Štuhec: Novi ljubljanski nadškof ne bo povzročil polarizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ivan Štuhec je z izbiro novega nadškofa zadovoljen. Zoretu čestita za imenovanje, nunciju pa, da mu je, glede na "prestreljenost kanalov", uspelo ohraniti ime novega nadškofa skrito pred javnostjo.

Moralni teolog Ivan Štuhec nad papeževo izbiro ni presenečen, saj je, kot pravi, pričakoval nekoga iz vrst cerkvenih redov, ki so zavezani uboštvu. Poleg tega je poudaril, da imajo frančiškani v Sloveniji zelo močno kadrovsko ekipo.

Zadovoljen je tudi, ker ni prišlo do imenovanja, pri katerem bi obstajal sum, da je katera od skupin znotraj Cerkve potiskala v ospredje svojega favorita. Prav tako je prepričan, da Zoretovo imenovanje ne bo povzročilo polarizacije znotraj cerkve.

Pojasnil je, da notranjih razmer v ljubljanski nadškofiji ne pozna podrobno, da pa se bo moral novi nadškof, tako kot vsi drugi po Evropi, med drugim soočiti s pomanjkanjem duhovniških poklicev in z vrsto odprtih vprašanj z državo, vendar meni, da se bo Zore obdal s svetovalci, ki bodo reševali ta vprašanja, in da se sam kaj dosti ne bo spuščal v te zadeve.

Rode: Prepričan sem, da bo Zore kos svoji nalogi Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu je danes že čestital tudi kardinal Franc Rode. Obljubil mu je "duhovno bližino in molitven spomin pri Gospodovem oltarju". Kot meni Rode, so pričakovanja vernikov in slovenske javnosti zelo velika, zato bo Zoretovo pastirsko poslanstvo toliko težje, a bo Zore kos tej nalogi.

"Več kot leto dni čakanja na novega nadškofa v Ljubljani, nakopičena nerešena vprašanja, velika pričakovanja vernikov in slovenske javnosti postavljajo novega pastirja pred izjemno težke naloge. Prepričan sem, da bo Stane Zore, ki ga že dolgo poznam in cenim, kos tej zahtevni nalogi," navaja Rode.

Imenovanje novega mariborskega nadškofa pa je po njegovih besedah "iz razumljivih razlogov - nerešenih gospodarskih vprašanj" - pričakovati pozneje.

Pavle Jakop: Pater Stane je prava oseba na pravem mestu Župnik v osrednji ljubljanski frančiškanski župniji na Tromostovju Pavle Jakop nad Zoretovim imenovanjem ni bil presenečen, saj se je v cerkvenih krogih o mogočih kandidatih za nadškofa že nekaj časa govorilo, Zoretovo ime pa je bilo med bolj verjetnimi.

"Menim, da je za današnji čas in razmere pater Stane Zore dobra izbira. Ima vodstvene izkušnje, ves čas je bil vključen v pastoralno delo, je dober pridigar, razsoden in umirjen človek. Njegovega imenovanja sem vesel in menim, da je bila na pravo mesto izbrana prava oseba," je v prvem odzivu dejal njegov redovni sobrat.

Na vprašanje, ali je papež za nadškofa izbral frančiškana tudi zato, ker mu je blizu življenje ustanovitelja frančiškanskega reda sv. Frančiška Asiškega, pa je Jakop dejal, da to dejstvo zagotovo ni bilo ovira. "Ne morem reči, kolikšen vpliv je imelo. Zagotovo pa slovenska cerkev potrebuje injekcijo sv. Frančiška, kar pater Stane lahko da," je še dejal župnik s Tromostovja, ki v delu z ljudmi vidi veliko bogastvo.

Igor Vovk: Zore bo lahko uvajal spremembe, če bo želel Direktor zavoda Iskreni.net Igor Vovk ki se ukvarja predvsem z vprašanji družine, vpet pa je tudi v dogajanje v Cerkvi, je dejal, da ga je ime novega nadškofa presenetilo.

Samo imenovanje težko komentira, ker Zoreta osebna ne pozna. Iz življenjepisa pa je videti, da ima široko izkušnjo življenja in odnosov v slovenski Cerkvi, kar je po Vovkovem mnenju dobro. Kot pozitivno je ocenil tudi to, da je novi nadškof redovnik in ne prihaja iz obstoječih škofijskih struktur, kar pomeni, da bo imel večjo možnost uvajanja potrebnih sprememb, če bo želel.

Kot je znano, se je Vovk decembra lani skupaj s patrom Jožetom Roblekom odpravil v Rim, kjer se je Roblek srečal s papežem Frančiškom in mu predstavil problematiko imenovanja nadškofov v slovenski Cerkvi. Vovk pravi, da se sam s papežem ni srečal.

Metod Benedik: Zore je dobrohoten in široko razgledan človek Teolog in zgodovinar Metod Benedik novega ljubljanskega nadškofa Staneta Zoreta ocenjuje kot že dokaj znano osebo, ki se je s svojim delovanjem že krepko zapisala v versko življenje na Slovenskem. "Gre za prijaznega, dobrohotnega, uvidevnega in široko razgledanega človeka," pravi. Vse to so po njegovem tudi lastnosti, ki so pomembne za nadškofa. Benedik, sicer član reda kapucinov, Zoreta vidi kot človeka, ki je marsikaj naredil tako za frančiškane, kot tudi širše za redovništvo na Slovenskem. Po njegovem mnenju pri imenovanju frančiškana na mesto nadškofa ljubljanske nadškofije ne gre za to, da je papežu Frančišku blizu ustanovitelj frančiškanov Frančišek Asiški, ampak za to, da "so iskali najprimernejšo osebo glede na razmere, kakršne so".

"Vemo, da so razmere precej razburkane, zato ni bilo lahko najti nekoga, ki naj bi se čim bolj znašel ter lepo in umirjeno vodil Cerkev na Slovenskem naprej," pravi. Ob tem Benedik izraža prepričanje, da je imel Frančišek pred očmi v mislih ravno to.

Miro Cerar si želi sodelovanja s tvornim dialogom Zoretu je za imenovanje čestital tudi predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "s tvornim dialogom uspešno sodelovali, in v času, ki je prežet z raznoraznimi izzivi, skupaj iskali rešitve v dobrobit vseh nas". Cerar je Zoretu zaželel še veliko uspehov pri njegovem novem odgovornem poslanstvu.

Novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu in metropolitu je v telefonskem pogovoru za imenovanje čestital tudi predsednik republike Borut Pahor.

Brglez se veseli prihodnjega sodelovanja z Zoretom Zoretu je čestital tudi predsednik DZ Milan Brglez. Kot je zapisal, se veseli prihodnjega sodelovanja v dobro vseh državljank in državljanov.

Ne spreglejte