Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 13.49

8 let

Študenti simbolno zažgali zakon o malem delu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekateri študentski klubi po Sloveniji so ob kresovanjih zažgali zakon o malem delu in tako simbolno izrazili nestrinjanje z zakonom

Zakon "prinaša pogubo lokalnemu mladinskemu organiziranju ter marsikateremu študentu iz periferije", so sporočili iz Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis).

"Zakon bi onemogočil uveljavljanje marsikatere pravice" V duhu prvega maja, praznika dela, študentje izven študijskih središč opozarjajo na pomen študentskega dela, ki jim v veliki meri omogoča študij in druge dejavnosti ter dogodke za mlade v lokalnem okolju, opozarjajo v Škisu.

Letošnji kres je, kot dodajajo, gorel tudi z namenom opozarjanja na študente kot socialno ogroženo skupino, "ki ji bo v primeru sprejetja zakona onemogočeno uveljavljanje marsikatere pravice". Druge akcije na lokalni ravni se že izvajajo ali pa bodo sledile v prihodnjem mesecu.

"Sredstva za študentske organizacije se drastično zmanšujejo" Po mnenju Škisa predlog zakona o malem delu sicer predvideva tudi financiranje študentskih organizacij, a ta sredstva drastično zmanjšuje. "Tukaj se pojavijo študentski klubi, ki se jim večina kvalitetnih projektov ukinja. Vsa študentska tradicija postaja le lep spomin," še opozarjajo.

Pahor: Vsak od nas ima različne interese in odgovornosti Predstavniki študentov so v petek premieru Borutu Pahorju poslali zahtevano dopolnilo k zakonu o malem delu ter priložili pismo, v katerem Pahorja pozivajo, naj študente izloči iz omenjenega zakona. Študentje si želijo ponovnega sestanka s premierom že v ponedeljek, sicer bodo šli na ulice.

"Vsak od nas ima različne interese in odgovornosti. Stvari si želimo urediti tako, da bodo dolgoročno vzdržne s socialnega in funkcionalnega vidika ter tudi s strani pravic in obveznosti študentov in države," pa je po sredinem sestanku s študenti med drugim dejal Pahor. Problem, s katerim se soočajo, je po njegovem ta, da danes študentje zaradi svojih socialnih problemov delajo dlje, da imajo denar za svoje potrebe in celo za potrebe svojih družinskih članov.

Ne spreglejte