Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sindikat SVIZ javni sektor plače referendum

Sreda, 20. 2. 2013, 12.04

7 let, 12 mesecev

Štrukelj ne izključuje referenduma o ZDR-ju (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Masa plač v osnovnih šolah bo nižja za 11,6 odstotka, kar lahko pomeni odpuščanja. Tudi zato v sindikatu SVIZ ne izključujejo referenduma o zakonu o delovnih razmerjih, ki krajša odpovedne roke.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci dejal, da sta predsednik vlade Janez Janša in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič "mesece zavajala javnost" s trditvijo o pet-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju. Vladna gradiva, ki so jih sindikati prejeli pred jutrišnjimi pogajanji o stavkovnih zahtevah, namreč dokazujejo, da bo letošnje znižanje mase plač v javnem sektorju v povprečju 7,75-odstotno. Rezi od deset do 18-odstotni Še posebej drastični bodo posegi v izobraževanje, je dejal Štrukelj. "V nobenem drugem delu javnega sektorja posegi niso tako drastični kot v izobraževanje." Za plače v osnovnih šolah bo za skoraj 73 milijonov evrov manj glede na realizacijo lanskega proračuna, kar pomeni 11,6 odstotka. Glasbene šole bodo morale preživeti z nekaj več kot osmimi milijoni manj za plače, kar je 18 odstotkov manj kot lani. Srednje šole bodo dobile več kot 23 milijonov manj, kar pomeni skoraj deset-odstotno znižanje. Javni zavodi s področja kulture pa bodo razpolagali s skoraj sedmimi milijoni manj, zaradi česar se bo masa plač znižala za skoraj deset odstotkov. Zakaj sledijo odpuščanja? Ker v vladnih gradivih piše, da bodo recimo v osnovnih šolah povečali normative za tehnično-administrativna delovna mesta, povečali učno obveznost za učitelje, spremenili plačevanje jutranjega varstva in interesnih dejavnosti ter spremenili mrežo šol v mestnih okoliših, Štrukelj sklepa, da bodo sledila odpuščanja. Šale ministra Turka zaradi jutranje dobre volje "Ali smo že pozabili, da je minister Turk te ukrepe umaknil pred kakšnim mesecem? Ali še komu spomin seže toliko nazaj? Imamo drastično znižanje sredstev za maso plač in nakazane ukrepe, kako bomo do tega prišli. Ukrepe je minister pred enim mesecem umaknil. Ali pa se je mogoče samo malo šalil, ker je zjutraj vstal dobre volje," se je vprašal Štrukelj. Referendumska blokada ZDR-ja, dokler se ne razčisti Dokler SVIZ ne bo dobil jasnega odgovora na vprašanje, ali bo res sledilo množično odpuščanje zaradi drastičnega varčevanja pri plačah, ne bodo pristali na spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki razpolavlja odpovedne roke. "Zavračamo to spremembo in ji bomo nasprotovali. Pri tem ne izključujem tudi razprav na SVIZ o tem, ali to ne pomeni, da bi morda vložili 2500 podpisov za razpis referenduma," je dejal Štrukelj. Druga možnost je, da vlada sprejme rebalans proračuna oziroma zakon o izvrševanju proračuna, ki bi maso plač povečala.

Stavka v zraku, razum pa med izbrisanimi? Štrukelj je še dejal, da bodo vztrajali pri stavkovnih zahtevah, ki so jih postavili pred splošno stavko v javnem sektorju. "Dokler ne bodo cilji doseženi, je stavka tako rekoč v zraku. Pri stavkovnih zahtevah bomo vztrajali tudi s ponavljanjem stavke, če bo to potrebno." Tako bodo vlado prisilili k "razumnim odločitvam, če seveda razum še ni med izbrisanimi".

Uničevanje javnega šolstva kot vladna politična agenda Štrukelj je opozoril, da bodo na Hrvaškem kljub varčevanju plače v osnovnih in srednjih šolah ostale enake. "Mi pa bomo javno šolstvo uničili. Tu ne gre za naključje, ampak za politično agendo. Kdor tega ob teh številkah ne vidi, se kljub dejstvom poskuša zavestno slepiti. Eden od ciljev razpadajoče vlade je, da s pomočjo ukrepov v času krize zmanjša kakovost javnega šolstva," je dejal glavni tajnik SVIZ-a. Na novinarsko vprašanje o interpelaciji je odgovoril, da je upravičena, saj so tudi že sami lani oktobra zaradi varčevalnih ukrepov zahtevali Turkov odstop.

Ne spreglejte