Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 8. 2018,
19.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Natisni članek

zdravstvo otroci UKC Ljubljana

Sobota, 11. 8. 2018, 19.41

5 let, 8 mesecev

Strokovni svet UKC: To je nevzdržno in nevarno za otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Strokovni svet UKC opozarja, da je hkratno delovanje NIOSB in zdravnikov v okviru UKC brez jasne razmejitve odgovornosti nevarno za otroke in nevzdržno za zaposlene. Zato je že pred dnevi NIOSB pozval, da čim prej prevzame program obravnave otrok, ki so srčni bolniki, ali pa se omeji na svetovanje, dokler na prevzem programa ne bo pripravljen.

Strokovni svet UKC Ljubljana je poziv, da Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) v najkrajšem času v celoti prevzame program zdravljenja otrok s prirojeno srčno napako in odgovornost za rezultate zdravljenja ali pa se, dokler na prevzem programa ne bo v celoti pripravljen, omeji na svetovanje, sprejel 3. avgusta.

O tem je pisno seznanil ministrstvo za zdravje in predsednika sveta NIOSB Igorja Gregoriča.

dojenček
Novice Zaradi zapletov umrl otrok s srčno napako, UKC uvedel strokovni nadzor #video

Opozorili so, da v tem trenutku program zdravljenja otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami v celoti izvaja UKC Ljubljana. Pri zdravljenju so udeležene pediatrična klinika, kirurška klinika, klinični oddelek za perinatologijo ginekološke klinike, interna klinika, inštitut za radiologijo.

Pri zagotavljanju dela v UKC Ljubljana pomagajo zdravniki iz tujine, s katerimi ima UKC sklenjene pogodbe. Vsi imajo državljanstvo EU in so vpisani v register zdravnikov pri zdravniški zbornici, so dodali.

Stavka UKC Ljubljana
Novice Iz UKC Ljubljana letos odšlo že več kot sto medicinskih sester #video

NIOSB naj bi prevzel ves program obravnave otrok s prirojeno srčno napako in boleznimi srca s 1. julijem letos, dovoljenje za delo naj bi dobil 17. julija. Brez predhodnih dogovorov o načinu sodelovanja v obstoječem programu UKC Ljubljana so angažirali in 16. julija v UKC pripeljali prvega, 31. julija pa drugega kardiokirurga in kardiologa, katerih odgovornost in kompetence niti status v UKC Ljubljana niso razjasnjene, so opozorili.

Strokovni svet UKC Ljubljana je pojasnil, da sta trenutno v koliziji dva programa - program UKC Ljubljana s kirurgi iz klinike Motol iz Prage in po Gregoričevem mnenju optimalen program NIOSB, "ki do danes ni organiziran niti kadrovsko ekipiran". "Stanje povzroča vznemirjenost sodelujočih v dosedanjem programu tako v UKC Ljubljana kot med gostujočimi pediatri, kardiologi in kirurgi iz Motola," so še navedli.

UKC Ljubljana
Novice Otroški kardiolog iz tujine dobil dovoljenje za delo v UKC Ljubljana

"Bojimo se, da bodo v teh razmerah z nami prenehali sodelovati kirurgi iz klinike v Pragi, tuji pediatri in intenzivisti, ki pomagajo UKC Ljubljana," so zapisali v pozivu ministrstvu za zdravje in Gregoriču.

Trenja med UKC Ljubljana in NIOSB je bilo sicer razbrati že po petkovi novinarski konferenci inštituta, na kateri je vodstvo inštituta zatrdilo, da bi bil potreben nadzor vsega postopka obravnave deklice, ki so jo v preteklih tednih operirali tuji otroški srčni kirurgi, nato pa je zaradi zapletov v petek nenadno umrla.

UKC Ljubljana
Novice V UKC so proti visokim plačam za ameriške kardiologe

V UKC Ljubljana so v petek zanikali izjave vodstva NIOSB, da niso izvedli konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru umrle deklice. Poudarili so, da so konferenco izvedli na pobudo strokovne direktorice UKC, ki je že odredila izredni strokovni nadzor. Igor Gregorič vztraja, da konference ni bilo.

Ne spreglejte