Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

arbitraža Jernej Sekolec stranke

Četrtek, 18. 8. 2011, 12.56

8 let

Stranke večinoma zadovoljne s kandidatom za arbitra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavniki parlamentarnih strank so večinoma zadovoljni s kandidatom za slovenskega člana arbitražnega sodišča za mejo med Slovenijo in Hrvaško, Jernejem Sekolcem.

Glede na reference bi moral biti dober kandidat, so menili. Predvsem na levici pa upajo, da pri vprašanju imenovanja arbitra ne bo prišlo do politizacije.

Dobiti bo moral podporo večine vseh poslancev O kandidatu za slovenskega člana arbitražnega sodišča, sicer edinemu, ki se je v skladu z zakonom o predlaganju kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč prijavil na razpis, bo na koncu odločal državni zbor. Dobiti bo moral podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46.

V SD zaenkrat sicer še niso komentirali kandidature Sekolca za arbitra, v LDS, Zaresu, Desusu in SNS pa so izrazili naklonjenost kandidatu. Njegovim strokovnim referencam ne oporekajo tudi v SLS. Zadržani so bili zaenkrat le v SDS.

Kot so povedali v največji opozicijski stranki SDS, je še prezgodaj, da bi podajali ocene o kandidatu, katerega ime je bilo šele dobro objavljeno. Poleg tega pa so v nedeljo opozorili, da bi po njihovem mnenju morali o slovenskem članu arbitražnega sodišča odločati po volitvah, ki bi sicer morale potekati predčasno.

Juri: SDS izkorišča vsako priložnost Minister za pravosodje Aleš Zalar je ob predstavitvi Sekolca kot kandidata tudi v imenu LDS napovedal podporo, hkrati pa opozoril, da bi bilo čakanje na izbiranje arbitra po morebitnih predčasnih volitvah lahko škodljivo za strateške interese Slovenije. Lahko bi se namreč zgodilo, da Slovenija zaradi kratkega 15-dnevnega roka za imenovanje člana arbitražnega sodišča, ki začne teči po hrvaškem podpisu pristopne pogodbe z EU, sploh ne bi uspela imenovati svojega arbitra, s čimer bi poslabšala svoje možnosti za uspeh v tem postopku, je pojasnil.

Na to je v imenu Zares opozoril tudi Franco Juri, ki je menil, da "SDS izkorišča vsako priložnost, da bi zapletli vsakršno državno odločanje". "Saj ne gre za vladno odločanje, čeprav vlada tehnično predlaga in upravlja s postopkom, ampak gre za dejansko državno odločitev. In ker kandidat ni izraz nobene politične opcije, stranke, ampak je strokovnjak, ne vidimo nobenih argumentov, da bi s tem odlašali," je dejal.

Sicer pa nameravajo Sekolca v Zares podpreti, je še dejal Juri. "Je kvalificiran, dela v mednarodnem prostoru, arbitražo dobro pozna in tudi po mnenju nekaterih uglednih strokovnjakov, ki so se že oglasili, ne vidimo nobenega razloga za nasprotovanje tej kandidaturi," je poudaril.

Erjavec pričakuje politizacijo imenovanja "Gre za vprašanje, kjer je treba v precejšnji meri upoštevati strokovnost, bolj kot politične kompromise med političnimi strankami, in upam, da se bo tudi opozicija tega zavedala. Če nima konkretnih argumentov za nasprotovanje, pričakujem, da bo kandidat soglasno podprt," je še dodal Juri.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je prav tako opozoril, da bi bila prevelika politizacija vprašanja imenovanja slovenskega arbitra lahko škodljiva za interese Slovenije, čeprav jo glede na zahteve SDS pričakuje.

V Desusu bodo sicer o Sekolcu kot kandidatu za arbitra razpravljali v prihodnjih dneh in nato tudi sporočili, kako se bodo poslanci stranke odločili v parlamentu. "Glede na reference in življenjsko pot in kariero pa ocenjujem, da ima vsa potrebna znanja in reference, da bi lahko uspešno opravljal nalogo arbitra. Osebno sem naklonjen tej kandidaturi," je dejal Erjavec.

V DeSUS-u zadovoljni s kandidatom "V Desusu pa nam je pomembno predvsem, da dobimo najboljšega človeka za to nalogo, ki bo zelo zahtevna. In kot rečeno, glede na reference se mi zdi, da ima potrebne izkušnje, da bi lahko dobro opravil to nalogo," je še dodal.

Ali je Sekolec tudi dejansko najboljši kandidat, je sicer stvar razprave, "ampak če se nam tudi morda najboljši ne prijavi, potem tako ali tako nanj ne moremo računati," je še dodal Erjavec. "Mislim, da bi bilo huje, če se ne bi prijavil nihče ali pa če bi se prijavili kandidati, ki nimajo nobenih referenc in potrebnih izkušenj. Tudi to se nam še lahko zgodi, če bi prišlo do prevelike politizacije glede navedene kandidature. To bi bilo pa najslabše," je še opozoril predsednik stranke Desus.

Podporo Sekolcu so že napovedali tudi v poslanski skupini SNS, ki je, kot je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine in stranke Zmago Jelinčič, "nedvomno velik pravni strokovnjak". Na drugi strani je bil sicer bolj kritičen do delovanja vlade na področju arbitraže, predvsem glede razpisnih pogojev, ki po njegovem prepričanju pričajo o tem, da vlada "nima pojma, kaj je arbiter". Izpostavil je tudi pomen opredelitve predmeta spora.

Pukšič: Pomembno je, kaj bo predmet spora na arbitraži Tudi Franc Pukšič je v imenu SLS izpostavil, da je od imenovanja arbitra precej bolj pomembno vprašanje, kaj bosta Slovenija in Hrvaška opredelili kot predmet spora na arbitraži. "Če ne bo opredeljenih temeljnih osnovnih zahtev Slovenije, torej dostop Slovenije do odprtega morja, meja pri Hotizi in tako naprej, potem se tudi najboljši arbitri na svetu ne bodo imeli o čem izrekati," je menil Pukšič.

Sicer strokovnim referencam Sekolca ne gre oporekati, vendar pa se za zdaj v stranki še ne morejo izrekati o morebitni podpori ali nepodpori v DZ, je še pojasnil Pukšič. Kot je dodal, jih skrbi predvsem, kaj se dogaja z opredelitvijo spora, še posebej, ker je premier Borut Pahor že februarja obljubil sestanek predsednikov parlamentarnih strank na to temo, sami pa so obveščanje poslancev zahtevali tudi na odboru DZ za zunanjo politiko. "A se do danes na tej točki ni zgodilo še nič," je še dejal.

Ne spreglejte