Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2008,
15.43

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2008, 15.43

8 let, 2 meseca

Štiri desetletja mariborske enote Teološke fakultete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborska enota Teološke fakultete Univerze v Ljubljani praznuje jubilejno, 40. obletnico delovanja in god sv. Tomaža Akvinskega, zavetnika teoloških znanosti in teoloških visokih šol.

Po bogoslužju v stolni cerkvi je bila v Slomškovi dvorani slavnostna akademija. Osrednji govornik je bil evropski komisar Jan Figel. "Univerzitetna politika ena izmed evropskih prioritet tudi po novi lizbonski strategiji" Po besedah Figla, ki je zadolžen za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino, univerzitetna politika ostaja ena izmed evropskih prioritet tudi po novi lizbonski strategiji. Kot je poudaril, so s sodobno univerzo povezane tri pomembne reforme: boljše financiranje, boljše vodenje in tudi reforma predmetnikov.

Številne visoke goste so nagovorili tudi ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, minister za šolstvo in šport Milan Zver, rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič, rektor Univerze v Mariboru Ivan Rozman, veliki kancler Teološke fakultete, ljubljanski nadškof Alojzij Uran, in predstojnik mariborske enote Teološke fakultete Vinko Potočnik.

Po besedah Urana je teologija "tista veda, ki nam omogoča opraviti prehod od pojava k temelju, v smislu, da nam približuje razumsko spoznanje Boga, hkrati pa spominja, da Boga spoznamo le po krščanski kreposti vere, upanja in ljubezni, ter po mističnem videnju". Ljubljanski nadškof je ob tem izrazil željo, da bi se na Teološki fakulteti oblikovali "pravi prinašalci upanja za naš svet".

Bogoslužje v stolni cerkvi je vodil mariborski nadškof Franc Kramberger ob somaševanju drugih slovenskih škofov in profesorjev Teološke fakultete. Na slavnostni akademiji so diplomantom Teološke fakultete podelili diplome, prireditev pa je spremljal pester kulturni program.

Ne spreglejte