SiolNET. Novice Slovenija
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stavka: ponekod zagotavljajo le nujne storitve, nekateri so se ji odpovedali

0,61

termometer

stavka | Stavka pred UKC Ljubljana  | Foto: Srdjan Cvjetović
Stavka pred UKC Ljubljana Foto: Srdjan Cvjetović

V zdravstvenih domovih današnja stavka v skladu z napovedmi poteka tako, da zaposleni zagotavljajo le minimalen oziroma nujen obseg zdravstvenih storitev. Marsikje jim zaradi pozne napovedi stavke že naročenih pacientov ni uspelo prenaročiti in tako stavke skorajda ne čutijo. V ZD Murska Sobota pa so se zaposleni stavki odpovedali.

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor po besedah pomočnika direktorja za zdravstveno nego Aleksandra Jusa stavka poteka v skladu s predhodnimi napovedmi. Zaposleni izvajajo le minimalen delovni proces, "kar pomeni, da obravnavajo vse paciente, ki imajo napotnico s stopnjo nujnosti nujno ali imajo neko akutno težavo, ki je nastopila zdaj". Vsem preostalim po besedah Jusa svetujejo, naj se pri njih oglasijo v četrtek. Normalno pa poteka cepljenje proti covid-19 in testiranje na novi koronavirus.

K stavki so pozvali vse zaposlene, tudi nečlane sindikata, podatkov o tem, koliko jih dejansko stavka, pa nimajo oziroma jih ne zbirajo. Paciente so prosili za razumevanje. "Če namreč mi dostojanstveno opravljamo svoje delo, si zaslužimo tudi dostojanstveno plačilo," je dejal.

V ZD Trbovlje delajo po nedeljskem urniku

V ZD Trbovlje poskušajo po navedbah predsednic tamkajšnjih sindikatov zdravstva in socialnega varstva ter delavcev v zdravstveni negi Mojce Gošte in Dušanke Trebežnik v skladu z navodili delo organizirati po nedeljskem urniku, a je povsod težko odpovedati paciente, ki so že naročeni. O stavki so bili namreč marsikje obveščeni šele v torek popoldne.

Pri stavki se sicer držijo pravila, da z njihovimi dejanji ne sme biti ogroženo zdravje oziroma življenje nikogar, zato izvajajo vse nujne obravnave, predvsem za rizične skupine, kot so otroci, onkološki bolniki, nosečnice in drugi.

Zaposleni v ZD Trbovlje stavko po mnenju obeh sindikalnih predstavnic podpirajo, "vendar trenutne razmere njeni izvedbi niso naklonjene", sta zapisali. Kakšen bo odziv bolnikov, za zdaj še težko rečejo, saj bo stavka potekala do 22. ure.

V ZD Kamnik stavkajo medicinske sestre 

V ZD Kamnik večinoma stavkajo medicinske sestre, zaradi stavke pa ne pričakujejo težav. Kot je povedal direktor Sašo Rebolj, so se s hišnim sindikatom korektno dogovorili, kako bo potekalo delo. Ker je bila odločitev o izvedbi stavke sprejeta pozno, tudi pri njih ni bilo časa, da bi paciente pravočasno prenaročili, zato za danes naročene bolnike v veliki meri tudi obravnavajo. Hkrati je ob tem poskrbljeno za nujno pomoč, nosečnice in druge ogrožene skupine.

V ZD Murska Sobota so se stavki odpovedali, v ZD Kočevje delajo kot običajno

V ZD Murska Sobota zaposleni ne stavkajo. Kot je povedala direktorica Edith Žižek Sapač, so jo sindikalisti zjutraj obvestili, da se stavki odpovedujejo.

Tudi v ZD Kočevje stavko komajda čutijo, saj so se zaposleni odločili, da bo večina ambulant in dejavnosti delovala normalno ali v le rahlo okrnjenem režimu. Vsi naročeni bodo tako pregledani v skladu z razporedom, skrajšan bo le razpoložljivi čas za telefonsko naročanje in informacije.

Vsa nenujna stanja in naročila, kot so redni recepti, bolniške odsotnosti in podobno, bodo obdelana v sredo. Tako bo velika večina dela opravljena brez večjih motenj, pravijo v ZD Kočevje.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo, ker jim z vladno stranjo v torek ni uspelo zbližati stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Poleg v zdravstvenih domovih in bolnišnicah stavka poteka tudi v socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah.

Po nedeljskem urniku delajo tudi v socialnovarstvenih zavodih 

V socialnovarstvenih zavodih današnja stavka večinoma poteka po t. i. nedeljskem urniku, kar pomeni, da je poskrbljeno le za nujno oskrbo. Večjih težav zaradi tega ne zaznavajo, stanovalci pa stavko večinoma podpirajo, so dejali v nekaterih domovih za starejše.

Janez Poklukar Novice Mladi zdravniki jezni na ministra Poklukarja zdravstvo Novice Zdravniki višje plače za šest oziroma sedem plačnih razredov #video zdravniki, UKC Maribor Novice Zdravniki izgoreli, zapuščajo službe. Raje gredo k zasebnikom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin