Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2008,
16.57

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 16.57

8 let, 6 mesecev

Srbski veleposlanik izročil noto zaradi priznanja Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Srbski veleposlanik v Sloveniji Predrag Filipov je na zunanjem ministrstvu izročil protestno noto srbskega zunanjega ministrstva, v kateri izražajo oster protest zaradi priznanja neodvisnosti Kosova.

Državni sekretar Matjaž Šinkovec je v odgovoru na noto poudaril, da priznanje Kosova ni uperjeno proti Srbiji, so sporočili z MZZ.

Slovenija hoče s Srbijo še naprej gojiti prijateljske odnose Kot so še sporočili, je Šinkovec poudaril, da želi Slovenija s Srbijo še naprej gojiti prijateljske odnose in jo bo še naprej podpirala na evropski poti. "Slovenija bo na vseh ravneh posebno pozornost namenjala izpolnitvi zavez, ki jih je Kosovo sprejelo v zvezi s položajem in pravicami etničnih skupnosti. Slovenija razume in spoštuje občutke Srbije," je povedal Šinkovec. Državni sekretar Šinkovec je hkrati izrazil upanje, da se bo Srbija odločila za evropsko pot, saj vrata v Evropsko unijo Srbiji ostajajo odprta.

Šinkovec: Slovenija pričakuje formalno opravičilo za napad na slovensko veleposlaništvo

Kot je še spomnil, Slovenija pričakuje, da se bo Srbija tudi formalno opravičila za napad na slovensko veleposlaništvo v Beogradu ter poskrbela za pregon storilcev in poravnavo škode. Veleposlanik Filipov je ob tej priložnosti slovensko stran obvestil, da je bil poklican na posvetovanja v Beograd, so še sporočili z MZZ.

Filipov je pozval Slovenijo naj ponovno premisli o priznanju Kosova

Filipov je ob izročitvi note izrazil oster protest zaradi sklepa slovenske vlade, da de iure prizna enostransko razglašeno neodvisnost Kosova, s čimer sta bili grobo kršeni Ustanovna listina ZN in resolucija Varnostnega sveta ZN 1244. Ponovil je, da je Kosovo neodtujljiv del Srbije, in pozval Slovenijo, naj znova premisli o odločitvi o priznanju Kosova. Filipov je ob tem ocenil, da je slovensko priznanje Kosova uperjeno proti vitalnim interesom Srbije in njenih državljanov, so še sporočili z veleposlaništva.

Veleposlanik je že zapustil Slovenijo Srbsko zunanje ministrstvo je v četrtek zvečer, le nekaj ur po slovenskem priznanju Kosova, sporočilo, da je zunanji minister Vuk Jeremić v skladu z akcijskim načrtom zunanjega ministrstva, ki ga je sprejela srbska vlada, ukazal takojšnji odpoklic Filipova. S srbskega veleposlaništva so sporočili, da je veleposlanik Filipov danes že zapustil Slovenijo.

Peče sprašuje vlado o priznanju neodvisnosti Južne Osetije

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, kako bo vlada ravnala v primeru prošnje Južne Osetije za priznanje neodvisnosti. Kot pojasnjuje Peče, je parlament v gruzijski regiji Južna Osetija ta teden sprejel resolucijo, v kateri so Evropsko unijo, Rusijo in Združene narode pozvali, naj priznajo neodvisnost Južne Osetije.

Ne spreglejte