Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2018,
14.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Maribor umor brezdomec

Torek, 6. 3. 2018, 14.42

6 let, 1 mesec

Spregovoril mariborski brezdomec, obtožen umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
brezdomec brezdomci | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Mariborski brezdomec Tomi Kolar, ki mu na tamkajšnjem sodišču sodijo zaradi obtožb za umor Ludvika Pukšiča v zapuščeni stavbi nekdanjih zaporov novembra predlani, je po dozdajšnjem molku na današnji obravnavi spregovoril. Donedavnega je celo zanikal svojo identiteto, tokrat pa je opisal svojo različico tragičnega dogajanja.

Sojenje 39-letnemu Kolarju za umor dve leti starejšega brezdomca se je začelo šele januarja, ko je prestal nekajmesečno psihiatrično zdravljenje. Pred tem je sodnici Danili Dobčnik Šošterič maja lani s težavo uspelo izpeljati predobravnavni narok, saj je obtoženi zahteval njeno izločitev, hkrati pa trdil, da ni Tomi Kolar.

Petčlanski sodni senat je za zaprtimi vrati pred januarskim začetkom obravnave najprej zaslišal sodnega izvedenca psihiatrije Mladena Vrabiča. Ta je za razliko od zdravnikov, ki so Kolarja zdravili, ocenil, da je obdolženec prišteven, in obtoženi je danes po zaslišanju izvedenke patologije Tatjane Bujas in bratranca, njegov oče pa se je pričanju odrekel, vendarle spregovoril.

Umor posledica nasilja in groženj

Čeprav je obžaloval, da se je končalo tragično, je dejal, da je bilo njegovo ravnanje posledica večkratnega psihičnega nasilja Pukšiča nad njim in groženj, da bo zaklal njega in njegovo družino. Kolar je sicer živel v zapuščenih prostorih zapora nadstropje nad Pukšičem in njegovim kolegom, ki sta za razliko od njega bila po njegovih trditvah večji del časa pijana.

Kot je dejal, mu je 23. novembra 2016 po vnovičnih zgodnjih jutranjih grožnjah dokončno prekipelo, zato je tekel proti prostoru, v katerem je bival Pukšič, in ga večkrat zabodel s svojim nožem, ki ga je imel pri sebi zaradi osebne varnosti. "Pri takem obnašanju bi mu slej ko prej nekdo drug naredil enako," je dejal Kolar, ki je sicer kar podrobno opisal dogajanje, pri vprašanjih tožilke Mateje Artenjak pa ga je nekajkrat zapustil spomin.

Smrt zaradi zunanjih krvavitev

Pred njim je podrobnosti ugotovitev po pregledu trupla žrtve pojasnila patologinja, ki je med drugim povedala, da je žrtev dobila 12 vbodov v hrbet, predvidoma šele za tem pa tudi enega v trebuh, kar pomeni, da se je umorjeni ali obrnil sam ali pa ga je obračal obtoženi. Ob tem je dodala, da je bil Pukšič zagotovo živ še vsaj od 15 minut do pol ure po dogodku, umrl pa naj bi zaradi zunanjih krvavitev, saj nista bila zadeta srce ali katera od glavnih žil.

Ker je obtoženi spregovoril šele po njenem odhodu in zanikal, da bi umorjenega napadel, medtem ko je ta spal, torej leže na trebuhu, pač pa naj bi ta šel proti njemu ali pa ravno vstajal iz čepečega položaja, bo sodišče na predlog tožilstva Bujasovo 21. marca zaslišalo še enkrat. Takrat naj bi se še nekaj pričam ponovno pridružil tudi psihiater Vrabič.

Pričal njegov bratranec, oče pa ne 

Današnje obravnave sta se od vabljenih prič udeležila le še Kolarjev bratranec in oče. Medtem ko je zadnji tokrat izkoristil pravico, da se odpove pričanju, je bratranec dejal, da sta pred leti s Kolarjem celo skupaj stanovala v Medvodah. Pozneje se je Kolar vrnil v Maribor, zaradi psihičnih težav pa je nehal delati in se odločil za brezdomsko življenje.

Sodnica je prebrala tudi očetovo izpoved v preiskavi, ko je povedal, da je sina pred osmimi leti izselil, ko je zaradi depresivnih stanj postal nefunkcionalen in vse bolj agresiven ter ga je nekajkrat celo napadel. Kljub vsemu sta do leta 2016 imela stike in se občasno srečala, zadnje mesece ne več, za njegovo dejanje pa je izvedel od policije.

Kolarjev odvetnik Viktor Osim je že januarja predlagal, da se obtoženemu namesto za umor sodi za uboj, a tožilstvo za zdaj vztraja pri obtožbi, da se je žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora. Obtoženi je po dejanju pobegnil, policisti pa so ga prijeli še isti dan blizu Ormoža.

Ne spreglejte