Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

božič krščanstvo vera jaslice PR članek

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 7.00

1 leto, 5 mesecev

Spoznaj zgodovino in simbolično sporočilnost jaslic

Oglasno sporočilo
spoznaj-zgodovino-simboliko-jaslic

Jaslice ponazarjajo Kristusovo rojstvo in so eden od najpomembnejših simbolov krščanstva. Jaslice so upodobitev rojstva Jezusa Kristusa, ki običajno vključuje figure, kot so Marija, Jožef, dojenček Jezus, Sveti trije kralji, pastirji in angeli.

Jaslice so v božičnem času pogosto razstavljene v domovih in cerkvah. Razlikujejo se po velikosti in kompleksnosti, od majhnih namiznih prizorov do velikih javnih razstav, ki lahko vključujejo tudi žive živali in ljudi.

Jaslice so priljubljen motiv v krščanski umetnosti in so bile skozi stoletja upodobljene v različnih medijih. Še danes jaslice ostajajo pomemben del božičnih praznovanj za številne kristjane po vsem svetu.

Kaj sploh so jaslice?

Jaslice so upodobitev rojstva Jezusa Kristusa. Pogosto prikazujejo jasli, pastirje, angele in modrece. Čeprav Sveto pismo ne podaja podrobnega opisa jaslic, je jasno, da se je Jezus rodil v hlevu, v skromnih okoliščinah.

zgodovina in simbolika jaslic | Foto:

Skozi stoletja so umetniki s svojo domišljijo ustvarjali čudovite in navdihujoče jaslice. Danes ti prizori še naprej vzbujajo čustva in veselje ob zgodbi o Jezusovem rojstvu. Za marsikoga je postavitev jaslic pomemben del priprav na božič. Je opomin na pravi pomen praznika in opomin na Božjo ljubezen do vseh ljudi.

Dva načina uporabe jaslic

Skozi čas so uporabljali jaslice na dva načina, ki sta si različna le v odnosu do dogodka. Prvi način se loteva upodobitve tega svetega dogodka kot zgodovinskega akta, kar pomeni, da vključuje različne detajle in vzporedno dogajanje, ki naj bi se tedaj odvijalo. Pri tem načinu se Jezusa polaga v jasli.

Drugi način pa poskuša prikazati Kristusovo rojstvo kot božjo skrivnost oziroma kot neke vrste misterij. V tem primeru se Jezusa polaga na oltar.

Pri obeh načinih poskušajo jaslice ohraniti čim popolnejši zgodovinski spomin, pri čemer je pri drugem načinu izpostavljen tudi filozofski odnos do dogodka.

Najzgodnejše upodobitve jaslic

Prve jaslice "v živo" je uprizoril Frančišek Asiški leta 1223 v svoji votlini nad vasjo Greccio v Italiji. Pri nas so prve jaslice v Ljubljani postavili jezuiti leta 1644.

Kaj jaslice ponazarjajo?

Jaslice so priljubljena in ena najbolj znanih upodobitev rojstva Jezusa Kristusa. Prizor se pogosto uporablja kot simbol božiča in krščanske vere. Za številne kristjane jaslice predstavljajo skromne začetke Jezusa Kristusa in njegovo končno žrtvovanje za človeštvo.

jaslice bozic figurice kompleti jaslic | Foto:

So opomin na Božjo ljubezen do vseh ljudi, ne glede na njihov položaj v življenju. Jaslice so tudi opomin na pomen družine in skupnosti. Opominjajo nas, da smo vsi med seboj povezani in da bi morali skrbeti za tiste okoli sebe.

Ne glede na to, ali praznujemo božič ali ne, so jaslice močan simbol upanja in ljubezni.

Kdaj se jaslice postavlja?

Jaslice lahko v božičnem času vidimo v domovih, cerkvah in na javnih mestih po vsem svetu. Za marsikoga je postavitev jaslic pomemben del praznične tradicije. Jaslice se po tradiciji postavlja na večer Jezusovega rojstva, torej 24. decembra, pospravi pa se jih na svečnico, 2. februarja.

Obhaja se namreč štirideset dni po božiču, čas, ko se praznuje praznik Jezusovega darovanja v templju, pa nosi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljajo sveče.

Glavni motivi jaslic

Pogosta figura za jaslice je zagotovo angel miru, ki nad betlehemsko votlino oznanja besede, da pošilja na zemljo mir ljudem. Pojavljajo se tudi pastirji kot predstavniki poljedelske kulture ter modreci, ki simbolizirajo poklon znanosti in novorojenemu Gospodu.

Sveto pismo o prisotnosti živali v hlevu ob Jezusovem rojstvu sicer ne govori, vendar se jih v sodobnem času postavlja v jaslice, in sicer predvsem oslička, vola in ovce ter preostale živali, ki so bile ljudem blizu.

Jaslice so simbol pomembnosti Kristusovega rojstva, ki se je na tem svetu rodil v mrazu in trdoti, uboštvu in odrinjenosti. Nagovarjajo nas z znamenji in simboli ter nam vlivajo upanje v svetost življenja in v našo prihodnost.

Naročnik oglasnega sporočila je METROPOLITANA d.o.o.

Ne spreglejte