Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
7.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija ebola

Torek, 7. 10. 2014, 7.35

4 leta, 11 mesecev

Španija preiskuje prvi primer okužbe z ebolo zunaj Afrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V madridski bolnišnici poteka preiskava, potem ko se je tamkajšnja medicinska sestra, ki je skrbela za že pokojna bolnika z ebolo, okužila z virusom te hemoragične mrzlice.

Okužena 40-letna medicinska sestra, ki je prvi znani primer okužbe z ebolo izven Afrike, je v madridski bolnišnici Carlos III. skrbela za španska misijonarja, ki so ju zaradi ebole prepeljali iz Afrike in sta nato umrla.

Misijonar Miguel Pajares, ki so ga prepeljali iz Liberije, je umrl 12. avgusta, Manuel Garcia Viejo, ki je zbolel v Sierri Leone, pa 25. septembra. Zadnji je umrl tri dni po sprejemu v bolnišnico, kjer je bil izoliran. Po smrti so posmrtne ostanke obeh kremirali in niso izvedli obdukcije.

Ebolo potrdila dva testa Španska ministrica za zdravje Ana Mato je napovedala, da bodo preverili, ali so striktno spoštovali vse protokole med zdravljenjem v bolnišnici.

Medicinska sestra, ki se je začela slabo počutiti prejšnji teden, je v specializiranem oddelku bolnišnice Alcorcon v predmestju Madrida, potem ko sta dva testa potrdila, da je okužena z ebolo.

Bruselj zahteva pojasnila Evropska unija od Španije zahteva pojasnila, kako se je medicinska sestra okužila. Do okužbe je namreč prišlo v bolnišnici, ki je določena kot center za zdravljenje ebole.

Bruselj pričakuje pojasnila do jutri, tudi v luči tega, da naj bi vse članice EU sprejele ukrepe za preprečitev izbruha ebole.

Nadziranje potnikov v ZDA Ministrica je zagotovila, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti osebja bolnišnice, ki skrbi zanjo, kot tudi za prebivalce. Trenutno skušajo dognati, kako se je medicinska sestra okužila, nadzirajo pa vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, ali imajo znake virusa.

Ebola je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije do 28. septembra zahtevala že 3.338 žrtev v zahodni Afriki. Zaradi bojazni pred širjenjem ebole je predsednik ZDA Barack Obama napovedal načrt o nadziranju potnikov, ki letijo v ZDA. Do tujih vlad je bil kritičen, ker ne delujejo "dovolj agresivno kot bi morale" za zajezitev izbruha.

Ne spreglejte