SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Solidarnost: Tuja pomoč je smiselna za posege, ki jih potrebuje malo bolnikov

4

termometer

Kako bi politične stranke reševale konkretne težave v slovenskem zdravstvu.

Kako boste dosegli, da se projekt izgradnje mreže urgentnih centrov po Sloveniji ne bo zavlekel, da se investicija ne bo podražila in da bo posel izveden brez kaznivih korupcijskih dejanj? Zavlačevanje gradnje in povečevanje stroškov sta posledici slabega načrtovanja, nezagotovljenih sredstev iz državnega proračuna, spreminjanja projektov med gradnjo, novih strokovnih zahtev, ki se pojavljajo zaradi dolgoletne gradnje in zlorabe javnih razpisov v navezo med investitorji oziroma izvajalci in dobavitelji. Naštete težave tudi nakazujejo rešitve: na vseh naštetih točkah so nujni in obenem tudi mogoči ukrepi, ki lahko znatno racionalizirajo gradnjo.

Kako boste zagotovili, da bo vsem državljanom zagotovljena pravica do izbranega osebnega zdravnika, ki jim je zdaj zaradi pomanjkanja zdravnikov okrnjena, ter da bolniki v bolnišnicah ne bodo trpeli pomanjkanja drugih medicinskih delavcev? Število zdravstvenih delavcev, zlasti zdravnikov, je v Sloveniji na dnu seznama držav EU. To težavo je mogoče rešiti samo s povečanim obsegom zaposlovanja deficitarnih zdravstvenih delavcev, pri čemer je pomanjkanje v osnovnem zdravstvu najbolj pereča težava. Povečanje plačne mase je mogoče zagotoviti s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno ter uvedbo zdravstvenega prispevka na vse prihodke, in ne le na plače in pokojnine.

Kako se boste lotili reševanja problematike otroške kardiokirurgije na UKC Ljubljana, kjer edini za to usposobljeni zdravniki odhajajo, notranji spori in nesoglasja pa se rešujejo na plečih staršev in bolnih otrok? Nekatere posege, ki jih v Sloveniji potrebuje le malo bolnikov, je strokovno in tudi finančno bolj smiselno obravnavati s pomočjo tujih strokovnjakov – bodisi v tujini bodisi z njihovimi občasnimi "gostovanji" v Sloveniji. Sem spadajo tudi nekateri posegi v otroški srčni kirurgiji. Slovenska stroka mora pripraviti seznam takih posegov, za vse preostale, ki jih bo opravljala sama, pa mora usposobiti zadostno število lastnih strokovnjakov. Tako načrtovanje bo v znatni meri omejilo, če že ne bo v celoti preprečilo nesoglasij, ki so največkrat posledica odsotnosti strokovnega dogovarjanja in prevzemanja odgovornosti za strokovne odločitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin