Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2020,
10.54

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

12

Natisni članek

Hypo Alpe Adria

Ponedeljek, 6. 1. 2020, 10.54

4 leta, 3 mesece

Nekdanji vodilni v Hypu krivi zlorabe položaja in pranja denarja

Nekdanjim vodilnim v Hypu od šest do osem let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

12

Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanje vodstvo v banki Hypo Alpe Adria Antona Romiha, Božidarja Špana, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka spoznalo za krive zlorabe položaja in pranja denarja. Dobili so od šest do osem let zapora ter vsak okoli 35 tisoč evrov denarne kazni. Vrniti bodo morali tudi več milijonov evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi. Odvetniki obsojenih so že napovedali pritožbo, saj se s sodbo ne strinjajo, hkrati pa so znova opozorili na po njihovem mnenju številne procesne napake.

Sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Srečko Škerbec je nekdanje vodstvo spoznal za krivo zlorabe položaja in pranja denarja.

Oba nekdanja predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria Anton Romih in Božidar Špan sta dobila po šest oziroma šest let in pol zapora. Oba morata plačati še vsak po 35 tisoč evrov kazni.

Nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika je sodišče obsodilo na šest let zapora in 35 tisoč evrov kazni, nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka pa na osem let zapora in 37 tisoč evrov kazni. 

Sojenje v zadevi Hypo je trajalo več kot štiri leta, gre za eno najdaljših sojenj v Sloveniji. Kot je v obrazložitvi sodbe povedal sodnik Škerbec, so "krivi, ker so z namenom, da bi sebi pridobili premoženjsko korist, zlorabili svoj položaj". To so po njegovih besedah storili ob pomoči že pravnomočno obsojene nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, ki je v tej zadevi pred leti priznala krivdo v zameno za pogojno zaporno kazen, poroča STA.

Tožilstvo: Banko so oškodovali za 22 milijonov evrov

Tožilstvo je vpletenim očitalo, da so z nepremičninskimi posli banko Hypo Alpe Adria oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa naj bi nato skrivali v davčnih oazah. S skupnim delovanjem naj bi zlorabili položaj, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, prek Liechtensteina in Luksemburga razdelili in oprali z različnimi posli, poroča STA. Tožilstvo je sicer za obtožene predlagalo od skoraj devet let do skoraj 12 let zapora.

Hypo | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Marca lani od začetka

Sojenje se je moralo lani marca začeti znova, saj je od zadnje uspešno izvedene preiskave minilo več kot tri mesece, maja pa je nato sodišče obtoženim znova omogočilo tudi razpolaganje z zamrznjenim premoženjem, saj je tri leta po vložitvi obtožnice potekel tudi maksimalen rok za zavarovanje premoženja.

Tožilka zadovoljna z sodbo, obramba napovedala pritožbo

Tožilka Ana Bučar je zadovoljna z obsodbo nekdanjih vodilnih v finančni skupini Hypo. "Predvsem sem zadovoljna, da se je ta dolgotrajen in dokazno ter procesno gledano izjemno kompleksen postopek zaključil. Zadovoljna pa sem tudi, da je sodišče ravnanje obdolžencev prepoznalo kot kazniva dejanja in jim izreklo zaporne kazni," je dejala tožilka, piše STA.

Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je četverici nekdanjih vodilnih prisodil med šest in osem let zaporne kazni, kar je sicer nekoliko manj od tožilkinega predloga, ki pa je po izreku sodbe dejala, da se bo glede morebitne pritožbe še odločila.

Stekleni dvor, Dunajska, Hypo | Foto: STA , Foto: STA ,

"Presenečen nisem, pa ne zato, ker bi bili naši klienti krivi, ampak ker je bil postopek tako voden od samega začetka," pa je dejal odvetnik Jure Cujnik. Po njegovih besedah so določeni komentarji predsednika senata Srečka Škerbca že med samim sojenje kazali na to, kakšna bo sodba, nanjo pa se bo obramba pritožila, saj ima za to "dovolj materiala".

Z njim se je strinjal tudi odvetnik Žiga Petrnel. "Mi se že z obtožnico nismo strinjali pet let nazaj in se s sodbo še toliko manj," je dejal. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je "takšen razplet" pričakoval glede na vse dogajanje med sojenjem, ko je sodnik večkrat tudi kaznoval odvetnike, zavrnil večino dokaznih predlogov in postopek "vodil v smeri obsodilne sodbe".

sodišče, zatožna klop | Foto: STA , Foto: STA ,

Zato je prepričan, da bodo šele na višjih stopnjah lahko začeli zadevo vsebinsko obravnavati. Obdolženi so bili kaznovani tudi zato, ker je bila njihova obramba odločna in aktivna," je sklenil Kovačič Mlinar. Dosojene zaporne kazni, so po njegovem mnenju previsoke. "Po drugi stran pa nekdo za poizkus umora dobi pet let zapora, potem vidimo, da smo kot družba popolnoma zašli," je orisal.

Podobno je menil tudi odvetnik Dejan Markovič, ki je ocenil, da je dolgotrajen kazenski postopek, v katerem je bilo več kot 160 obravnav, pokazal, da očitki ne držijo. Razočaran je tudi, ker sodišče v dolgem postopku, ki je bil zapleten, storilo več pomembnih procesnih kršitev na škodo obdolžencev. "Zaradi tega bo sodba gotovo tudi padla na eni od višjih instanc," je dejal, poroča STA.

Tone Rop, Janez Zemljarič
Novice Kaj imajo skupnega afera Orion, Anton Rop in Janez Zemljarič
Stojan Nikolić
Novice Finančne špekulacije prvega moža HSE: kam je poniknilo 14 milijonov
Hypo
Novice Višje sodišče ugodilo Electi holdingu glede prisilne poravnave
Miodrag Kostić
Novice Srbski tajkun želi biti v Sloveniji še kralj terjatev
Ne spreglejte