Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
18.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 18.12

8 let, 5 mesecev

Sodniška stavka bo od 9. do 11. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski sodniki bodo od 9. junija od 8. ure do 11. junija do 16.30 opozorilno stavkali, je povedala predsednica stavkovnega odbora Janja Roblek.

Sodniki zahtevajo, da se sodniške plače uredijo v zakonu o sodniški službi, da so plače primerljive s plačami poslancev in ministrov ter se usklajujejo tako, da se ohranja njihova realna vrednost. "Predlagamo, da se čimprej začno usklajevanja" "Ves čas smo si prizadevali, da se zadeve uredijo na dogovoren način, zato tudi tokrat v okviru napovedi stavke ponujamo roko in predlagamo, da se zaradi sporazumnega reševanja nastalega spora čim prej začno usklajevanja oz. pogovor o plačah," je dejala Roblekova. Ob tem je poudarila, da so pogovori zakonska obveznost obeh strank.

V sklep o začetku stavke je stavkovni odbor zato zapisal: Stavkovni odbor si bo ves čas od napovedi do realizacije stavke prizadeval, da bi se zadeva rešila na miren način, s pogajanji, in bo v ta namen storil vse potrebno, je pojasnila Roblekova. Sklep o začetku stavke bo stavkovni odbor posredoval predsedniku vlade Janezu Janši, predsedniku DZ Francetu Cukjatiju in predsednikom vseh slovenskih sodišč, v vednost pa pravosodnemu ministru Lovru Šturmu, ministru za javno upravo Gregorju Virantu in generalnemu državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču.

"Pripravljeni smo se pogajati" Stavko bodo odpovedali, če bo dogovor z vlado takšen, da bo pomenil zakonsko sistemsko ureditev sodniških plač. Po besedah Roblekove so se pripravljeni pogajati, ali gre za ustrezno umestitev v plačne razrede v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju ali pa o ureditvi v zakonu o sodniški službi, vendar pa prednost dajejo slednjemu.

Ministrstvo obžaluje odločitev o stavki Minister Lovro Šturm je že večkrat povedal, da sodniške stavke ne podpira, saj ne bo doprinesla k ničemur. Različna so tudi pravna mnenja glede zakonitosti sodniške stavke, ki nikakor ne more pripomoči k ugledu slovenskega sodstva v očeh javnosti, so sporočili z ministrstva.

"Ministrstvo je storilo vse" Ministrstvo za pravosodje je v skladu s svojimi pristojnostmi storilo vse pri iskanju začasne rešitve glede sodniških plač in v dogovoru z ministrstvom za finance in ministrstvom za javno upravo zagotovilo dodatne tri milijone evrov z namenom odprave sodnih zaostankov. V ta namen je bilo tako skupaj zagotovljenih šest milijonov evrov, kar v povprečju predstavlja 15-odstotno povišanje plače na sodnika. Sodniki ponujenega niso sprejeli, so v odzivu zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Ne glede na navedeno je po mnenju ministrstva pomembno tudi dejstvo, da so se sodniki na plačni sistem pritožili, odločitev bo deležna sodne in ustavne presoje. "Vlada RS bo odločitev Ustavnega sodišča RS spoštovala," so še zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte