Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
16. 9. 2014,
7.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sodnica sodni svet

Torek, 16. 9. 2014, 7.58

7 let, 12 mesecev

Sodni svet Nevenki Hafner vzel sodniško funkcijo (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sodni svet je prejšnji konec tedna odločil, da Nevenka Hafner, ki je delala kot sodnica na kazensko-preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča v Kranju, od petka naprej ni več sodnica.

Odločitev temelji na zakonu o sodniški službi, ki pravi, da sodniška funkcija sodniku po zakonu preneha, "če iz ocene sodniške službe izhaja, da ne ustreza sodniški službi", v Dnevniku piše Miran Šubic.

Janja Roblek, predsednica slovenskega sodniškega društva, ki je bila tudi vodja oddelka, v katerem je delala Hafnerjeva, pravi: "Pravnomočna ocena personalnega sveta, da neki sodnik ne ustreza sodniški službi, je bila predložena sodnemu svetu in tako negativno oceno je v tem primeru svet potrdil. Sama se kot predsednica sodišča in kot predsednica sodniškega društva pridružujem takim ugotovitvam in sklepom."

Omogočila, da je ruski osumljenec odkorakal na prostost Hafnerjeva je s sporno odločitvijo prvič opozorila nase, ko je leta 2005 nezakonito poslala obsojenca v zapor in se je na tako odločitev pritožil tožilec, kar ni imelo primerjave v sodni praksi. Zaradi napačne uporabe zakonodaje je pritožba uspela.

Lani je zagrešila novo strokovno napako, ko je s svojo napačno odločitvijo omogočila, da je ruski osumljenec odkorakal na prostost. Njegovo izročitev je zahtevala Nemčija, iskali so ga več let, Slovenija je z izročitvijo soglašala, a ga je naša policija morala izpustiti, ker sodnica ni izdala ustrezne odredbe za predajo.

Kakšni so bili odnosi na kazensko-preiskovalnem oddelku, je nakazalo tudi sojenje dvema roparjema. V oprostilni sodbi je Marjeta Dvornik jasno povedala, da je obtoženca (pri njiju so našli denar in poštarjevo torbo) oprostila zaradi neustreznega ravnanja preiskovalne sodnice Hafnerjeve. Višje sodišče je potem sodbo roparjema razveljavilo.

Hafnerjeva šesta sodnica, ki so ji vzeli funkcijo Močno pa je odjeknila zgodba, ko so v Dnevniku razkrili, da je sodnica Hafnerjeva pri izbiri sodnih tolmačev omogočala posel agenciji iz Kopra, kjer je sodelovala tudi njena hči, sodna tolmačka. Nevenka Hafner je šesta sodnica, ki ji je od januarja 2009 oziroma po spremenjeni zakonodaji prenehala sodniška služba.

Ne spreglejte